Hlavní obsah

Trump obvinil Zelenského z toho, že pomohl zahájit válku na Ukrajině

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Trump v podcastu popřel, že by chtěl přestat pomáhat Ukrajině. Ilustrační fotografie.

Trump Zelenského kritizoval za to, že se mu nepodařilo válku ukončit a vyjednat mír s Moskvou. Ukrajina by podle něj mohla Rusku postoupit část území, Kyjev však toto řešení dlouhodobě odmítá.

Článek

Donald Trump v pořadu PBD Podcast Patricka Bet-Davida obvinil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z toho, že pomohl zahájit válku s Ruskem. Informaci přinesla agentura Reuters.

Republikánský kandidát na prezidenta USA Zelenského kritizoval za to, že neusiluje o nastolení míru s Moskvou. Navrhl, že by Ukrajina mohla část svého území postoupit Rusku a uzavření mírové dohody tak urychlit. Kyjev však od začátku války považuje toto řešení za nepřijatelné.

Ačkoliv z těchto i dalších Trumpových komentářů vyplývá, že exprezident chce pomoc Ukrajině ukončit, v podcastu toto tvrzení popřel. „Neznamená to, že nechci Ukrajině pomoci, těch lidí je mi líto,“ řekl. „Tu válku však neměl Zelenskyj nechat začít, válka je prohra,“ dodal.

Trump dále řekl, že Zelenskyj je vinen nejen z toho, že se mu nepodařilo válku ukončit, ale také z toho, že ji pomohl zahájit. Konflikt však vypukl poté, co Rusko Ukrajinu napadlo.

Během své předvolební kampaně Trump Zelenského kritizoval mnohokrát, opakovaně jej nazýval „největším obchodníkem na Zemi“. Tuto „přezdívku“ dal ukrajinskému prezidentovi proto, že od vypuknutí války v roce 2022 přispěly Spojené státy na pomoc Ukrajině miliardami dolarů.

Donald Trump a Volodymyr Zelenskyj se na konci září sešli v New Yorku. Trump po setkání prohlásil, že válku vyřeší spravedlivou dohodou a hodlá o jejím ukončení jednat s oběma stranami.

Doporučované