Hlavní obsah

Bouře Hilary postupuje Spojenými státy. Za den naprší tolik, co běžně za rok

Foto: Profimedia.cz

Tropická bouře Hilary zasáhla jižní Kalifornii.

aktualizováno •

Bouře Hilary udeřila na americké pobřeží, nyní uhání dále do vnitrozemí. Úřady varují před „životy ohrožujícími“ záplavami. Podle odborníků jsou v nebezpečí zejména oblasti, které běžně čelí suchu a vysokým teplotám.

Článek

Tropická bouře Hilary, která dříve zasáhla mexické pobřeží a vyžádala si nejméně jednu oběť, dorazila do Spojených států. Zaplavila i pouštní oblasti, které běžně bojují se suchem a lesními požáry.

Americké Národní centrum pro hurikány v neděli v 17 hodin místního času (2:00 SELČ) oznámilo, že se tropická bouře Hilary přesunula na území jižní Kalifornie. Ještě předtím oslabila z hurikánu právě na tropickou bouři.

Varování před bleskovými záplavami dnes postupně v Kalifornii přestávají platit. Na řadě míst nicméně voda zaplavila silnice a vítr shazoval stromy i sloupy elektrického vedení, oblasti zažily také sesuvy bahna, přiblížila agentura Reuters.

Bouře se následně s rychlostí větru 75 kilometrů v hodině přehnala přes Los Angeles a zamířila dál do vnitrozemí směrem k Nevadě. Mezitím z tropické bouře zeslábla na post-tropickou cyklónu.

Server CNN píše, že Hilary k pondělnímu odpoledni středoevropského času dosahuje rychlosti větru přibližně 56 kilometrů za hodinu. Nacházela se v centrální části Nevady, přibližně 625 kilometrů severně od San Diega, a uhání na sever rychlostí přibližně 47 kilometrů na hodinu.

Národní meteorologická služba uvedla, že v současnosti zůstává přibližně 17 milionů Američanů pod výstrahou před povodněmi a silným větrem.

Hilary s sebou rovněž nadále nese hrozbu vydatných dešťů a silného větru. Očekává se, že přinese historické množství srážek a na jihozápadě USA způsobí „katastrofální a životy ohrožující záplavy“ a sesuvy půdy, jak dříve varovaly americké úřady. Žádné oběti na životech ale dosud úřady nehlásí.

Meteorologové předpokládají, že bouře během pondělí na jihu Kalifornie a Nevady přinese až 25 centimetrů srážek. Stanice BBC s odkazem na meteorology upozorňuje, že podobné množství srážek běžně na tyto horské a pouštní oblasti dopadne za celý rok.

Vydatné deště i tak už nyní zaplavily části národního parku Údolí smrti, který patří k nejsušším místům ve Spojených státech (více zde). Zaplavené jsou i ulice jihokalifornských měst. Úřady tam zrušily vyučování, omezily leteckou dopravu. Mnohé silnice zatarasily popadané stromy.

Pod vodou je i proslulé pouštní město Palm Springs. Guvernér Kalifornie Gavin Newsom tvrdí, že v něm za hodinu spadlo více srážek než za celou jeho historii. V sousedním Cathedral City záchranáři v noci vyprošťovali ženu, která se svým vozem uvázla v zaplavené oblasti a hodiny volala o pomoc, informoval deník NYT.

„Je to neobvyklé, ale ne bezprecedentní,“ uvedl podle server CSB News Jamie Rhome, zástupce ředitele amerického Národního centra pro hurikány. Připomněl přitom hurikán Nora z roku 1997, který přinesl bouře, přívalové deště a záplavy na východ od míst, kde se nyní Hilary pohybuje.

Odborníci varují, že velká část půdy v jižní Kalifornii, která běžně čelí rekordně vysokým teplotám a suchu, má potíže s pohlcováním dešťové vody a hrozí jí nebezpečné bleskové záplavy.

Krátce předtím, než tropická bouře zasáhla americké pobřeží, došlo nedaleko Los Angeles k zemětřesení o síle 5,1 stupně a sérii menších následných otřesů. Informovala o tom americká geologická služba USGS.

Související témata:

Doporučované