Hlavní obsah

Vědci objevili zřejmě nejstarší příběh světa

Foto: Griffith University

Nástěnná malba v indonéské provincii Jižní Sulawesi.

Lidé ho namalovali před nejméně 51 200 lety na stěnu jeskyně Leang Karampuang v Indonésii.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Historie umění zažívá další milník. Novou nejstarší malbou zobrazující příběh je výtvor nalezený na zdi jeskyně na jihu indonéského ostrova Sulawesi. Vyplývá to ze závěrů studie publikované tento týden v časopise Nature.

S minimálním stářím 51 200 let malba o několik tisíc let překonala tu z nedaleké jeskyně Leang Bulu Sipong 4. A například nejstarší evropské jeskynní malby zvířat jsou mladší dokonce o zhruba 15 000 let.

K dataci nově nalezené malby vědci použili moderní metodu, která pomocí laseru zjistila stáří krystalů uhličitanu vápenatého ve vrstvě těsně nad okrovým pigmentem.

Určené stáří tak ve skutečnosti není stářím samotné malby, ale první vrstvy minerálů zformovaných na ní, což znamená, že malba může být ještě o něco starší.

Malba zobrazuje tři postavy podobné lidem (pravděpodobně napůl lidí napůl zvířat), které obklopují prase.

Jedna postava má natažené ruce a vypadá to, že drží hůl či oštěp. Druhá má hlavu přímo u hlavy prasete a zdá se, že v ruce má rovněž nějaký nástroj nebo zbraň, která se dotýká prasete. Třetí postava je zřejmě vzhůru nohama a natahuje ruku k praseti.

Bližší popis (natož pak interpretaci) malby ztěžuje její nepříliš dobrý stav. Značná část díla je totiž pokrytá hrudkami bílého uhličitanu vápenatého. „Očištěnou“ malbu si můžete prohlédnout v příloze studie na tomto odkazu.

V každém případě se autoři studie shodují, že malba zobrazuje nějaký příběh a je nejstarší malbou mající děj na světě (nelze hovořit o vědeckém konsenzu v oboru, žádný hlasitý odpor proti závěrům studie se ale zatím neozval).

Za objevem stojí tým vědců z Indonésie a Austrálie, který v okolí jeskyně Leang Karampuang nachází malby starší 40 000 let už roky. Podle archeoložky April Nowellové z University of Viktoria v Kanadě tento tým za posledních několik let „v podstatě sám přepsal historii umění“.

První malby se týmu kolem australského archeologa Maxima Auberta na Sulawesi podařilo najít v roce 2014 a šlo tehdy o velkou senzaci. Před deseti lety totiž ještě veškeré nálezy podobně sofistikovaného jeskynního umění pocházely z Evropy. Část vědců proto věřila, že tam člověk i začal tvořit.

V oblasti obklopující jeskyni Leang Karampuang se už pravěkých maleb našly stovky. Většina z nich byla nalezena v malých jeskyních ležících vysoko nad zemí. Kvůli nepřístupnosti jeskyní a nedostatku prostoru v nich se vědci domnívají, že v nich lidé nebydleli a že malby nejspíš sloužily rituálním nebo vzdělávacím účelům.

Absolutně nejstarší malby (víc jak 70 000 let staré) se našly v jeskyni Blombos v Jihoafrické republice. V tomto případě jde ale jen o geometrické tvary a nelze tak mluvit o zobrazení děje nebo příběhu.

Doporučované