Hlavní obsah

Tři izraelští policisté zemřeli po útoku ozbrojenců na Západním břehu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Po útoku ozbrojenců poblíž města Hebron na západním břehu Jordánu zemřelo šest lidí, z toho tři policisté. Jeden z útočníků byl dnes izraelskou armádou zabit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelská armáda dnes odpoledne uvedla, že v Hebronu zabila ozbrojence, který měl útok na svědomí. U jeho těla se podle armády našla útočná puška. Zda jsou další podezřelí na útěku, podle listu The Times of Israel není v tuto chvíli jasné.

Podle izraelských úřadů ozbrojenci zaútočili na automobil, v němž trojice policistů jela do práce. Totožnosti zabitých policistů byly po útoku zveřejněny. Třiapadesátiletá policistka a její 37letý kolega zemřeli na místě a 61letý policista zemřel po převozu do nemocnice. Podle izraelských médií byla dcera nejstarší z obětí také policistka a zahynula 7. října na policejní stanici ve Sderotu při boji s teroristy z Hamásu.

Na okupovaném Západním břehu, kde žije na 2,7 milionu Palestinců a asi půl milionu Židů, uskutečňuje izraelská armáda dlouhodobě razie, které výrazně zesílila po loňském říjnovém teroristickém útoku Hamásu z Pásma Gazy na Izrael. Nejnovější izraelská operace na Západním břehu začala ve středu a je jednou z nejrozsáhlejších za posledních několik měsíců. Zároveň pokračuje izraelská ofenziva v Pásmu Gazy, kde izraelští vojáci v noci na dnešek vyzvedli těla šesti rukojmích unesených loni v říjnu. Mrtvé vojáci nalezli v tunelu Hamásu pod městem Rafah na jihu Pásma Gazy, zabili je jejich únosci.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes potvrdil smrt trojice policistů a zároveň uvedl, že kdo zabíjí rukojmí, nechce příměří. „Bojujeme na všech frontách proti krutému nepříteli, který nás chce všechny vyvraždit,“ řekl předseda izraelské vlády.

Izraelský ministr financí Becalel Smotrič, který patří k tvrdému křídlu izraelského bezpečnostního kabinetu, mezitím vyzval k většímu zásahu proti palestinským ozbrojencům na Západním břehu Jordánu. „Musíme nyní udělat to, co jsme neudělali oné strašné noci, a zahájit preventivní úder a zasáhnout tvrdě proti terorismu,“ řekl s odkazem na teroristický útok Hamásu ze 7. října. „Jsme odhodláni zlikvidovat terorismus na všech frontách,“ dodal na místě dnešního útoku.

Hamás, který vede válku s Izraelem v Pásmu Gazy, útok na Západním břehu Jordánu ocenil, ale nepřihlásil se k němu. Zároveň jej označil za „přirozenou reakci na masakry a genocidu v Pásmu Gazy“. Izrael nařčení z páchání genocidy v Pásmu Gazy důrazně odmítá. „Vyzýváme všechny, kdo mají zbraně, aby je namířili na hrudě okupantů, kteří pokračují v páchání masakrů na našem lidu v Pásmu Gazy,“ uvedl Hamás.

Doporučované