Hlavní obsah

Třeskutá debata: Harrisová se snažila dostat Trumpovi pod kůži. Uspěla

Foto: ČTK

Kamala Harrisová a Donald Trump se dnes v noci utkali v prezidentské debatě

Výbušná, plná osobních útoků, ze kterých často čišela očividná nenávist. Taková byla prezidentská debata mezi Kamalou Harrisovou a Donaldem Trumpem. Podle televize CNN ji jasně vyhrála demokratka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve Filadelfii se v noci na dnešek poprvé střetli Donald Trump a Kamala Harrisová. Prvním překvapením večera bylo podání ruky, které iniciovala demokratická kandidátka. Mikrofony zachytily, jak se Trumpovi představila celým jménem. Zřejmě chtěla divákům připomenout, že se oba dva setkávají vůbec poprvé.

Debata se po strnulém začátku, kterému dominovalo téma ekonomiky, rychle změnila v konfrontační. Harrisová se po celou dobu snažila dostat Trumpovi pod kůži a zdálo se, že to zafungovalo. Bývalý prezident působil naštvaně, na svou oponentku se ani jednou nepodíval. Nahrbený nad svým řečnickým pultem prakticky nespouštěl oči z moderátorů. A ti ho k překvapení mnoha expertů opravovali. Poprvé, když oba kandidáti rozebírali ožehavé téma potratů.

Aktivní moderátoři

Moderátorka Linsey Davisová z televize ABC, která debatu pořádala, například vyvrátila Trumpovo nepravdivé tvrzení, že některé státy umožňují zabití dítěte po narození. „Její kandidát na viceprezidenta (Tim Walz) říká, že potrat v devátém měsíci je naprosto v pořádku,“ prohlásil Trump.

„Moderátoři zaslouží za svou práci jedničku, nebáli se Trumpa konfrontovat a činili tak s vyrovnaným, a přesto autoritativním tónem,“ řekl těsně po konci debaty pro Seznam Zprávy profesor politologie Nate French, který vyučuje na Wake Forest University v Severní Karolíně.

Mnozí republikáni ale moderátory televize ABC obvinili ze zaujatosti. Trumpův syn Donald jr. zveřejnil například tweet, kde dvojici novinářů označil za patolízaly.

Zhruba po půl hodině diskuze přišel první zlomový moment, kdy se začal Donald Trump evidentně rozčilovat a vyjadřovat nespokojenost. Harrisová řekla, že lidé opouštějí jeho volební mítinky ještě před jejich koncem, protože jsou „vyčerpaní a unudění“. Exprezident podrážděně reagoval slovy, že na její vlastní mítinky s voliči nikdo nechodí.

Trump následně debatu stočil k nelegální migraci do USA, když vytáhl nepodložené (a moderátory ABC opět vyvrácené) zvěsti o haitských přistěhovalcích, kteří obyvatelům města Springfield ve státě Ohio jedí domácí mazlíčky jako psy a kočky.

Ve Springfieldu jedí psy. Lidé, kteří sem přicházejí, jedí kočky. Žerou – žerou domácí zvířata lidí, kteří tam žijí.“
Donald Trump

Harrisová se rozesmála, zavrtěla hlavou a zdálo se, že z úst vypustila slovíčko: „Cože?“ Nebylo to poprvé, kdy se na rozdíl od neustále zachmuřeného Trumpa usmála. Když ji například v první části debaty republikánský kandidát (nepravdivě) nazval marxistkou, s úsměvem se naklonila jeho směrem a položila si bradu do dlaně. Zdálo se, jako by chtěla dát najevo, že jeho útok považuje za vtip.

Ani Kamala Harrisová se ale nevyhnula nepravdivým výrokům. Lživě například Trumpa obvinila z toho, že administrativě Joea Bidena, kde stále zastává post viceprezidentky, Trump zanechal nejhorší nezaměstnanost od 30. let minulého století. Ta se přitom v době jeho odchodu z Bílého domu pohybovala jen kolem 6,5 procenta. Harrisová rovněž řekla, že Trump mluví o krvavé lázni, pokud letos nevyhraje. Exprezident ale ve skutečnosti mluvil o „ekonomickém krveprolití“.

Kandidát Donald Trump řekl, že v těchto volbách dojde ke krvavé lázni, pokud tyto volby a jejich výsledek nebudou podle jeho představ.
Kamala Harrisová

Po většinu večera ale Harrisová dostávala Trumpa do defenzivy. Neváhala připomenout jeho kriminální kauzy, jeho roli ze 6. ledna roku 2021, kdy dav jeho příznivců vpadl do Kapitolu, a dokonce ho několikrát označila za prezidenta, za kterého se stydí američtí generálové a kterému se ve světě vysmívají.

Podpora Taylor Swift

Trump opět reagoval dotčeně a v souvislosti se svými legálními problémy Harrisovou a Bidena obvinil z „weaponizace“ ministerstva spravedlnosti. „Pravděpodobně jsem dostal kulku do hlavy kvůli věcem, které o mně demokraté rozhlašovali,“ řekl Trump v narážce na atentát, který v červenci přežil na jednom ze svých mítinků. Střelec ho ve městě Butler v Pensylvánii trefil „jen“ do ucha.

Donald Trump několikrát během debaty zmínil prezidenta Joea Bidena, který v červenci z boje odstoupil. Bidenův politický pád způsobil jeho slabý výkon během červnové debaty. Podle průzkumu stanice CNN současný prezident drtivě prohrál v poměru 67 ku 33 procentům. Jeho náhradnice Kamala Harrisová ale tato čísla obrátila naruby. Svou debatu podle průzkumu stejné televize s Trumpem vyhrála. Za vítězku ji označilo 63 procent respondentů, Trumpa 37 procent.

Nebyla to poslední povzbudivá zpráva pro kampaň Harrisové. Těsně po konci debaty ji totiž veřejně podpořila obrovsky populární zpěvačka Taylor Swift. „V letošních prezidentských volbách svůj hlas odevzdám Kamale Harrisové a Timu Walzovi,“ napsala zpěvačka na svůj instagramový účet, kde ji sleduje 283 milionů lidí.

Doporučované