Hlavní obsah

„Ten hodný dědeček jako vůdce komand smrti? Maduro se snad zbláznil“

Foto: Jesus Vargas, Getty Images

Edmundo González ve své kanceláři na snímku z 11. května 2024.

Venezuelský soud vydal zatykač na lídra venezuelské opozice. 75letý Edmundo González Urrutia, který podle opozice, některých západních zemí a řady expertů 28. července vyhrál prezidentské volby, je obviněn z řady deliktů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Měl do ulic za peníze vysílat komanda smrti, gangy vandalů a nakonec mít prsty i v útoku na elektrickou síť země. Všem těmto obviněním v posledních týdnech čelil venezuelský opoziční lídr Edmundo González Urrutia. Veřejně mu vyhrožoval sám diktátor Nicolás Maduro, který ho ve státní televizi nazýval fašistou, teroristou a zbabělcem.

Na Gonzáleze teď režim vydal zatykač. Obviňuje ho z konspirace, falzifikace veřejných dokumentů, uzurpace moci a dalších zločinů.

Opozice tohoto 75letého bývalého diplomata označuje za „zvoleného“ prezidenta s tím, že Madura ve volbách z 28. července porazil o nejméně 4,5 milionů hlasů. Za pravdu jí dává řada expertů.

„Maduro nevyhrál ani jeden z (federativních) států Venezuely a ví to i armáda, která se rozhodla zůstat na straně režimu,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy bezpečnostní analytik Phil Gunson z organizace International Crisis Group, který žije a pracuje v Caracasu.

Edmunda Gonzáleze zná osobně, jsou letitými přáteli a sousedy. Lídr opozice žije ve stejné ulici jako Phil. „Je to (González) kultivovaný, velmi vzdělaný člověk, který je znám svým rezervovaným, tichým projevem. Nikdy jsem ho snad neslyšel zvednout hlas nebo nadávat,“ popisuje opozičního lídra Gunson, který odmítá, že by González mohl vzhledem ke svému osobnostnímu založení, věku a celkovému vystupování být vůdcem „nějakých povstaleckých jednotek“.

Kdo je Edmundo González Urrutia

Foto: Giongi63, Shutterstock.com

Edmundo González.

  • Diplomat, politik a analytik se narodil 29. srpna 1949 ve městě La Victoria ve venezuelském státě Aragua.
  • Během své diplomatické mise působil jako velvyslanec v Argentině a v Alžírsku.
  • Je také členem redakční rady jednoho z posledních nezávislých novin v zemi –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ El Nacional.
  • V létě 2024 se stal opozičním kandidátem na prezidenta Venezuely poté, co za opozici nemohla kandidovat María Corina Machadová.
  • González Urrutia je ženatý a má dvě dcery.

Pro redakci Seznam Zpráv se podobně vyjádřil i vysoce postavený opoziční politik, který si ale vzhledem k současné vlně represí přál zůstat v anonymitě.

„Řeknu to trochu neuctivě, ale Edmundo spíš splňuje obraz toho hodného dědečka, který v parku krmí holuby. Že by to měl být organizátor nějakého ozbrojeného odboje? To je směšné. Maduro se už snad úplně zbláznil.“

Z důchodu do víru kampaně

Podle tohoto zdroje si Edmundo González užíval důchodového odpočinku, než ho z něj „vytrhla“ opoziční lídryně María Corina Machadová a tak trochu ho uvrhla do víru prezidentské kampaně.

Machadová se sama měla s Madurem o prezidentství utkat, než ji úřady těsně před hlasováním za údajnou zpronevěru veřejných peněz zakázaly na 15 let politickou činnost.

Politička, která stojí v čele hnutí Vente, své místo nejprve přenechala 80leté akademičce Corině Yorisové. Té ale úřady zabránily v registraci.

Machadová uspěla až s Gonzálezem.

Dvojice spolu začala objíždět jednotlivé venezuelské státy a promlouvat z korby nákladních vozů k mohutným davům příznivců. Lidé vycházeli do ulic i v oblastech donedávna považovaných za bašty revoluce, včetně města Sabaneta ve státě Barinas, kde se narodil zakladatel venezuelské socialistické revoluce Hugo Chávez.

Foto: Shutterstock.com

María Corina Machadová na jednom z mítinků drží s Edmundem Gonzálezem venezuelskou státní vlajku.

Průzkumy naznačovaly, že Edmundo González diktátora porazí až dvouciferným výsledkem. Podle opozice se tak nakonec opravdu stalo. Národní volební komise ale za vítěze označila Madura. Jeho údajný triumf následně posvětil i Nejvyšší soud, kde zasedají výhradně spojenci socialistického vůdce. Žádná z těchto Madurovi poplatných institucí ale dosud nezveřejnila kompletní výsledek hlasování tak, jak tomu bylo v minulosti zvykem.

González se stáhl do ústraní a k Machadové, která se stále tu a tam objevuje na ulici, kde pořádá protestní pochody, se nepřipojuje. Týdny se spekulovalo o tom, zdali po něm nakonec nepůjde státní prokuratura, než na něj v pondělí soudce opravdu vydal zatykač.

„Občané této země souhlasí s tím, že zákony musí být naplňovány a úřady musí dělat svou práci,“ kvitoval zatykač Maduro.

K tématu

Jednašedesátiletý Maduro prohlásil, že zvítězí „po dobrém, nebo po zlém“. „Nikdo ve Venezuele nevytvoří chaos,“ prohlásil, když zavítal do volební místnosti.

Rozprášená opozice

María Corina Machadová v reakci na sociální síti X napsala, že režim Nicoláse Madura ztratil pojem o realitě. „Tím, že budou zvolenému prezidentovi vyhrožovat, dosáhnou jen toho, že se ještě více semkneme a Edmundo González získá mezi Venezuelany a ve světě ještě větší podporu,“ napsala.

González v případě, že bude uznán vinným, zřejmě neskončí v některém z notoricky hrůzostrašných žalářů Venezuely. Podle zákona totiž odsouzený, kterému je více než 70 let, má být poslán do domácího vězení.

Tam už kdysi skončil Leopoldo López, jiný lídr opozice, který si dohromady se skutečným vězením odseděl přes sedm let, než se mu podařilo utéct do španělského exilu. Zatykači čelí i jeho někdejší protégé Juan Guaidó, který se v roce 2019 přímo na ulici v Caracasu prohlásil za prozatímního prezidenta. Guaidó dnes žije v Miami.

Opoziční politici se nyní obávají, že další na řadě bude sama María Corina Machadová. „Pokud odstraní i Maríu Corinu, ve Venezuele už nezbyde žádný opoziční vůdce. Odpor proti Madurovi bude zlomen,“ předpovídá výše zmíněný anonymní politik.

Doporučované