Článek
Téměř 12 procent vzorků koření v Indii nesplňovalo normy kvality a bezpečnosti, uvádí zpravodajská agentura Reuters s odkazem na výsledky testů indických úřadů. Koření začaly prověřovat poté, co několik zemí přijalo opatření kvůli riziku kontaminace dvou populárních značek koření.
Indický Úřad pro bezpečnost a standardy potravin (FSSAI) provedl inspekce, odběry vzorků a testování směsí koření poté, co Hongkong v dubnu pozastavil prodej některých směsí značek MDH a Everest kvůli vysokému obsahu pesticidů.
Z údajů, které agentura Reuters získala na základě indického zákona o právu na informace, vyplývá, že 474 ze 4054 vzorků testovaných od května do začátku července nevyhovělo kvalitativním a bezpečnostním parametrům. FSSAI s odkazem na ustanovení o sankcích podle indických zákonů uvedl, že „u nevyhovujících vzorků byla přijata stanovená opatření“. Podrobnosti však neuvedl.
Ve svém prohlášení FSSAI také sdělil, že nemá k dispozici rozdělení testovaného koření podle značek, ale podniká nezbytné kroky proti příslušným společnostem. Agentura Reuters si vyžádala zprávy o vzorcích, které neprošly testy, ale FSSAI uvedl, že ani tyto detaily nejsou k dispozici.
K podobným opatřením jako v Hongkongu došlo i v jiných zemích. Velká Británie zpřísnila kontroly veškerého dovozu koření z Indie, zatímco Nový Zéland, Spojené státy a Austrálie uvedly, že se problémy souvisejícími s těmito značkami zabývají.
Společnosti MDH a Everest uvedly, že jejich výrobky jsou bezpečné pro konzumaci. Jejich koření patří k těm nejoblíbenějším v Indii, prodává se jak po Asii, tak v Evropě a Severní Americe.