Hlavní obsah

Televize Markíza přestává vysílat dva diskuzní pořady. Moderátor kritizoval její vedení

Foto: Repro TV Markíza/tvnoviny.sk

Debata prezidentských kandidátů na televizi Markíza, uprostřed moderátor Michal Kovačič. Ilustrační fotografie.

V neděli slovenský moderátor televizního pořadu Na telo Michal Kovačič kritizoval vedení televizní stanice Markíza, v pondělí bylo vysílání jeho dvou pořadů přerušeno.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejsledovanější slovenská televize Markíza v pondělí oznámila, že s okamžitou platností přerušuje vysílání dvou diskuzních pořadů. Učinila tak po nedělní kritice vedení stanice moderátorem pořadu Na telo (Na tělo) Michalem Kovačičem v živém vysílání. Toho se mezitím zastaly desítky jeho kolegů. Redaktoři Markízy, která patří do skupiny PPF rodiny zesnulého českého podnikatele Petra Kellnera, si už několik měsíců stěžují na zásahy do své práce.

Markíza v prohlášení, které ČTK poskytl její PR manager Lukáš Kočišek, přerušení vysílání pořadů Na telo a Na telo plus zdůvodnila tím, že moderátor v neděli „zneužil vysílací čas na prezentaci osobních názorů v rozporu se zákonem o mediálních službách a etickým kodexem novináře“. Dodala, že vyvození důsledků za porušení povinností ze strany zaměstnance je interní záležitostí televize.

Kovačič v neděli zmínil snahy vedení Markízy cenzurovat jeho relaci, ale i televizní zpravodajství. Varoval také před takzvanou orbánizací médií na Slovensku, tedy možným získáním kontroly nad médii vládní mocí po vzoru kroků maďarského premiéra Viktora Orbána. Markíza už v neděli v reakci na tyto výroky obvinění z cenzury odmítla. Následně se Kovačiče zastaly desítky jeho kolegů. Ve společném stanovisku, ještě před nejnovějším oznámením Markízy, žádali zástupce televize, aby se zavázali, že pořad Na telo bude pokračovat i po letní přestávce; pohrozili právními kroky kolektivního odporu, pokud se tak nestane.

Už před nedělním prohlášením moderátora Markízy televize podle slovenských médií plánovala, že vysílání pořadu Na telo přeruší dříve než v tradičně plánovaném termínu na konci června a že bude zvažovat nejvhodnější formát nedělní politické diskuze. Pořad Na telo byl nejsledovanější televizní politickou diskuzí v zemi. Obdobnou relaci Na telo plus, kterou moderoval rovněž Kovačič, televize vysílala v úterý na svém webu.

Kovačiče se zastal také šéf nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka. „Svobodná a nezávislá média jsou pro demokracii na Slovensku klíčová a novináři, kteří za ně bojují, si zaslouží podporu, nikoliv perzekuci,“ napsal Šimečka v prohlášení.

Doporučované