Hlavní obsah

Tchaj-wan zakázal koncert čínského rappera kvůli označení Tchaj-peje za Čínu

Foto: YAO23, Shutterstock.com

Metropole Tchaj-wanu Tchaj-pej.

Koncert čínského rappera Wang I-tchaje plánovaný na 14. září byl zrušen poté, co označil hlavní město Tchaj-wanu jako čínské. Interpretovi byl navíc zakázán vstup na ostrov.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tchaj-wan zrušil plánovaný koncert čínského rappera v Tchaj-peji poté, co v propagačních materiálech použil urážlivý výraz „Tchaj-pej, Čína“. Oznámila to v neděli pozdě večer tchajwanská vládní Rada pro záležitosti pevniny. Informaci přinesla agentura Associated Press.

Termín „Tchaj-pej, Čína“ je urážlivý, protože hlavní město ostrova popisuje jako čínské, tedy pod nadvládou Pekingu. To mimo jiné odráží postoj čínské vlády k případné anexi Tchaj-wanu, kterou Peking hrozí, a znevažuje tak demokracii na ostrově.

Wang, který mimo Čínu není příliš známý, nahrává hudbu ve městě Čcheng-tu. To je také domovem rapové skupiny CD Rev, která je na mezinárodní scéně známá tvrdými nacionalistickými skladbami, včetně těch, které přirovnávají Tchaj-wan k poloautonomnímu čínskému městu Hongkong. Písně CD Rev mimo jiné obsahují mizogynní narážky na bývalou prezidentku ostrova Cchaj Jing-wen.

Čína pravidelně zakazuje tchajwanské umělce za jakýkoli náznak podpory tchajwanské Demokratické pokrokové strany, která vyzývá k nezávislosti ostrova na Číně. Tchaj-wan naopak pravidelně vítá čínské umělce a jeho vláda hodnotí hudební interakce pozitivně.

Rada pro záležitosti pevniny ale uvedla, že „výměny mezi průlivem by měly být prováděny na základě zásad reciprocity a vzájemného respektu“ a dodala, že jakékoli publikace nebo propagace, které znevažují postavení Tchaj-wanu „nebudou tolerovány“.

Tchaj-wan je pro Čínu jedním z nejcitlivějších témat, Peking si ho nárokuje jako své území. Tlak na demokratický ostrov zesílil poté, co se v roce 2016 stala prezidentkou Cchaj Jing-wen z Demokratické pokrokové strany podporující nezávislost.

Související témata:

Doporučované