Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Zelenskyj vábí Trumpa. Ukrajinci čekají na jeho „drastické“ kroky

Foto: Shutterstock.com

Bývalý americký prezident Donald Trump prohlašuje, že by s návratem do Bílého domu přestal Ukrajině posílat vojenskou a finanční pomoc.

Volodymyr Zelenskyj se v pátek poprvé od roku 2019 sešel s Donaldem Trumpem. Ten říká, že by Ukrajinu jako prezident už nepodporoval. Někteří republikáni ale věří, že Kyjev musí exprezidentovi nabídnout ten „správný obchod“.

Článek

Ukrajinská delegace, která tento týden doprovázela Volodymyra Zelenského do USA na Valné shromáždění OSN pořádané v New Yorku, měla v plánu zkusit si pro svou věc získat Donalda Trumpa.

Toho vnímají jako nepředvídatelného politika, který by ale mohl právě kvůli své svéráznosti nakonec Ukrajině pomoci v jejím boji proti Rusku Vladimira Putina. Ve svém exkluzivním článku o tom píše americký časopis Time.

Trump se sice stále více na veřejnosti vyjadřuje skepticky, či přímo nepřátelsky k Ukrajině a jejímu prezidentovi, časopisem zpovídaní Zelenského spolupracovníci ale upozorňují na telefonát z července letošního roku. Trump měl během něj Zelenskému za sebe přislíbit podporu.

„Tak kdo je ten pravý Trump ?“ zeptal se jeden z poradců Zelenského reportéra magazínu Time, který se o záměru delegace rozepsal právě na základě rozhovorů se spolupracovníky Volodymyra Zelenského.

Tito poradci, kteří kvůli citlivosti tématu odmítli sdělit svá jména, vědí, že u demokratů mají zastání. Vyjádřili ale frustraci z toho, že je podpora demokratů na čele s prezidentem Joe Bidenem často příliš opatrná a v klíčových momentech nerozhodná.

Na druhé straně, Trump pro Kyjev představuje sice riziko, ale také příležitost, a dokonce i naději, píše časopis Time.

Konverzace Zelenského a Trumpa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a bývalý americký prezident Donald Trump spolu nehovoří často, ale když se tak stane, má to vážné důsledky. Jejich konverzace z 25. července roku 2019 například vedla k prvnímu pokusu demokratů o legislativní odvolání Trumpa z funkce prezidenta. Trump měl Zelenského požádat o to, aby mu pomohl najít politickou špínu na Joea Bidena.

Zelenskyj se tehdy nechtěl k telefonátu vyjádřit s tím, že se nechce plést do amerických prezidentských voleb.

V červenci letošního roku spolu Trump a Zelenskyj opět mluvili po telefonu. Kancelář ukrajinského prezidenta následně vydala prohlášení o tom, že oba politici v budoucnu projednají další kroky k dosažení „spravedlivého a trvalého míru“. Trump na svůj účet na TruthSocial napsal, že on sám válku (bez konkrétního plánu) ukončí.

„Samozřejmě se můžeme mýlit. Nevíme, jak moc (Trump) bude rozdělovat Západ. Možná ho oslabí… Ale někdo tuhle válku musí zastavit a nevypadá to, že by tuto roli sehrála Kamala Harrisová. Trump by to teoreticky mohl udělat nějakými drastickými kroky, alespoň tak to vnímáme,“ řekl jeden z poradců časopisu.

Pokaždé odjede s miliardami dolarů, říká Trump

Donald Trump nicméně v poslední době proti Ukrajině dost ostře vystupuje. Stačí se jen zpětně podívat na jeho projevy z tohoto týdne. V úterý v Georgii například řekl: „Pokaždé, když Zelenskyj přijede do Spojených států, odjede se 100 miliardami dolarů.“ Ukrajinského prezidenta Trump přitom ironicky označil za toho „nejlepšího obchodníka na světě“.

O den později v jedné z továren na výrobu nábytku v městečku Mint Hill v Severní Karolíně se Trump do Zelenského opřel znovu. Lídra Ukrajiny kritizoval za to, že od USA dostává „miliardy a miliardy dolarů“, nechce ale přitom s Ruskem uzavřít dohodu o ukončení války, která začala v únoru roku 2022 vpádem ruských vojsk na Ukrajinu.

„Jakákoliv dohoda, i třeba ta vůbec nejhorší, by byla pořád lepší než to, co máme na Ukrajině teď,“ prohlásil v Mint Hill Trump.

Exprezident USA si tuto dohodu představuje tak, že by Ukrajina měla Putinovi dát „alespoň kousek ze svého území“.

Donald Trump přitom v poslední době několikrát prohlásil, že by Kyjevu jako prezident už neposlal žádnou vojenskou či finanční pomoc. Podle svých slov by se totiž postaral o uzavření mírové smlouvy mezi oběma válčícími stranami. Jak by toho docílil, ale není jasné.

Jeho kandidát na viceprezidenta J.D. Vance byl sdílnější. V podcastu konzervativního moderátora Shawna Ryana nedávno řekl, že by Ukrajina měla souhlasit s vytvořením nějakého nárazníkového bezpečnostního pásma.

Tuto demarkační linii si Vance představuje na ukrajinském území, které Rusko nyní kontroluje. Kyjev by měl navíc podle něj zaujmout neutrální pozici a zříci se svých ambicí přidružit se k NATO či dalším „institucím spojenců“.

Foto: Volodymyr Zelenskyj/X.com

Volodymyr Zelenskyj v továrně na výrobu střeliva v americkém městě Scranton

Zelenskyj něco takového ale dlouhodobě odmítá a chce, aby se Ukrajina stala nejen členem Severoatlantické aliance, ale také Evropské unie. K mírovému plánu v tomto týdnu v New Yorku řekl, že k němu musí být Rusko „donuceno“.

Podobně se vyjadřuje i prezident Joe Biden a jeho viceprezidentka Kamala Harrisová, kteří nadále jakékoliv územní ústupky Putinovi kategoricky odmítají.

Stejně jako demokratičtí zákonodárci Trumpova a Vanceova slova o přenechání části ukrajinského území Rusku považují za kapitulaci. Harrisová, která se se Zelenským ve čtvrtek osobně sešla přímo v Bílém domě, na adresu Putina řekla, že by se s dobytím Ukrajiny nespokojil a svou pozornost by zaměřil na Polsko či pobaltské státy. Stejně jako prezident Joe Biden zopakovala, že USA budou Ukrajinu nadále podporovat.

Zkusit apel na americké zájmy

Jak ale píše už jednou zmíněný časopis Time, k podpoře by se nakonec mohl zavázat i Trump, a to za předpokladu, že by mu Ukrajinci nabídli ten „správný obchod“.

Časopis zmiňuje bývalého šéfa CIA a někdejšího Trumpova ministra zahraničí Mikea Pompea, který se v půlce tohoto měsíce se Zelenským sešel v Kyjevě. Pompeova rada? Nezkoušet to u Trumpa s důrazem na americké hodnoty, ale na americké zájmy.

O Trumpovi se často říká, že to byl „transakční prezident“. Mohl by tak slyšet na konkrétní „podnikatelskou nabídku“ ze strany Ukrajiny. Na něco takového narážel i Lindsey Graham, republikánský senátor za stát Jižní Karolína a Trumpův spojenec, který ale Ukrajinu jednoznačně podporuje.

Ve videu, které nedávno v Kyjevě natočil se Zelenským, Graham říká, že Ukrajina „sedí na zásobách minerálů v hodnotě bilionů dolarů, které by byly dobré pro naší (americkou) ekonomiku“.

Trump by tak mohl s Ukrajinou onu obchodní smlouvu uzavřít výměnou za pokračující vojenskou pomoc. A třeba by se tím mohl pochlubit i americkým dělníkům, jejichž zájmy a potřeby exprezident často staví do přímého kontrastu s požadavky Zelenského a Ukrajiny. Trump razí politiku známou jako America first (Na prvním místě Amerika), i proto se proti Zelenského Ukrajině dnes staví.

Doporučované