Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Tajná služba Hamásu sledovala každodenní život Palestinců

Foto: Seznam Zprávy

Pásmo Gazy, úzké území podél Středozemního moře, se řadí mezi nejhustěji zalidněné oblasti světa. Ilustrační obrázek.

Tajná služba Hamásu, známá jako Generální bezpečnostní služba, měla v Pásmu Gazy sledovat mladé lidi, novináře a osoby, které zpochybňovaly jeho vládu. Podle New York Times se opírala o síť informátorů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Deník New York Times (NYT) přišel v pondělí s informací, že v Pásmu Gazy roky působila tajná policie, která sledovala každodenní život Palestinců. Vytvářela si složky na mladé lidi, novináře či osoby, které zpochybňovaly tamní vládu.

Americký deník předkládá informace na základě dokumentů, které získal britský deník The Times od izraelské vojenské rozvědky, jež spisy zabavila během razií v Gaze. Dokumenty, které deník The Times prověřil, zahrnují sedm zpravodajských spisů z období od října 2016 do srpna 2023. Ředitelství izraelské vojenské rozvědky dále uvedlo, že ví o složkách, které obsahují informace o nejméně 10 000 Palestinců v Pásmu Gazy. Izraelské zpravodajské orgány se podle deníku domnívají, že vůdce Hamásu Jahjá Sinvár na činnost tajné služby přímo dohlížel.

Tajné dokumenty Hamásu ukazují, že policejní jednotka známá jako Generální bezpečnostní služba (General Security Service) využívala v Gaze síť informátorů ke sledování politických aktivit tamních obyvatel a novinářů, kteří veřejně kritizovali Hamás a účastnili se protestů proti vládě. Za takové aktivity se lidé dostávali do záznamů bezpečnostních složek. Agenti podle dokumentů také nechávali odstraňovat kritiku ze sociálních sítí.

Deník vyzpovídal Ehaba Fasfouse, jednapadesátiletého novináře působícího v Pásmu Gazy, který se ve složkách tajné policie objevil jako „hlavní kritik hnutí Hamás“. Uvedl, že ho minulý rok během cesty na protest zastavily bezpečnostní složky, zabavily mu telefon a nařídily mu, aby odešel. V získaných dokumentech se píše, že novinář komunikuje s „podezřelými lidmi“ v Izraeli. „Radíme, že je třeba ho blíže sledovat, protože je to negativní člověk, který je plný nenávisti a jen poukazuje na nedostatky pásma,“ píše se v dokumentu.

Hamás v otázkách a odpovědích

Jak radikální palestinské hnutí Hamás vzniklo, jaká je jeho ideologie a proč mu i přes teroristické útoky v minulosti stále věří část Palestinců?

Fasfous pro NYT uvedl, že policisté použili jeho telefon k zasílání flirtujících zpráv kolegyni. „Chtěli mi přišít morální přestupek,“ řekl. Podle deníku dokument neobsahuje podrobnosti o této události, ale popisuje způsoby, jak se s novinářem „vypořádat“. „Pomluvte ho,“ uvádí se například ve zprávě. Novinář potvrdil, že podporuje protesty a kritizuje Hamás na internetu. Zároveň dodal, že lidé, s nimiž je v kontaktu v Izraeli, jsou Palestinci, kteří vlastní potravinářské a oděvní firmy. Dle svých slov pomáhal spravovat jejich účty na sociálních sítích.

Ve spisech bezpečnostní služby se píše o cenzuře, šíření propagandy, potlačování protestů, zastrašování a sledování. „Podnikání řady útočných a obranných mediálních kampaní s cílem zmást a ovlivnit protivníky s využitím soukromých a exkluzivních informací,“ stálo v dokumentu. Služba sledovala také členy palestinského Islámského džihádu, který často spolupracuje s Hamásem.

Podle anonymního zdroje, vyzpovídaného novináři amerického deníku, je tajná služba jedním ze tří mocných orgánů vnitřní bezpečnosti v Gaze. Patří k nim ještě Vojenská rozvědka, která se nejčastěji zaměřuje na Izrael, a Služba vnitřní bezpečnosti, která působí pod ministerstvem vnitra.

Podle záznamů se pohybovaly měsíční výdaje tajné jednotky před válkou s Izraelem ve výši 120 000 dolarů a její součástí bylo 856 osob. Z nich bylo více než 160 placeno za šíření propagandy Hamásu a provádění online útoků proti oponentům v Gaze i v zahraničí. Současný stav jednotky je podle The New York Times neznámý.

„Tato bezpečnostní služba je jako východoněmecká Stasi,“ řekl Michael Milshtein, bývalý důstojník izraelské vojenské rozvědky, který se specializuje na palestinské záležitosti. „Vždycky máte oči na ulici.“

Podle analytiků žijí Palestinci v Gaze ve strachu a váhají vyjádřit svůj nesouhlas. „Hodně lidí uplatňuje autocenzuru,“ řekl Mchajmar Abusada, profesor politologie z Gazy. „Prostě nechtějí mít problémy s vládou Hamásu,“ dodal.

Doporučované