Hlavní obsah

Syntetické drogy si v Polsku vyžádaly desítky obětí. Dostávají se odtud i do Česka

Foto: Shutterstock.com

V Polsku bylo letos zlikvidováno 33 nelegálních „továren“ na syntetické drogy. Ilustrační fotografie.

Evropou se šíří opioidy, které mohou být silnější než heroin a fentanyl. K desítkám úmrtí a mnoha zatčením došlo letos v Polsku, drogy se ale dostávají i do Česka nebo na Slovensko. V Británii za jejich distribuci hrozí doživotí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Polsku došlo letos k desítkám úmrtí a k mnoha zatčením v souvislosti se syntetickými drogami včetně mefedronu, který slouží jako alternativa kokainu, ale také fentanylu nebo nitazenu. Před rozšířením těchto opioidů varovala už v červnu OSN. O situaci informoval zpravodajský kanál France24.

Podle mluvčího polského Ústředního vyšetřovacího úřadu Krzysztofa Wrzesniowského bylo letos zlikvidováno 33 nelegálních „továren“ na syntetické drogy. Dvě z nich vyráběly výhradně mefedron, který se používá coby levnější náhrada kokainu. Mimo působení v Polsku laboratoře podle médií zásobovaly také vývoz drog do celé Evropské unie včetně České republiky a Slovenska.

„Je to neustálý závod mezi zločinci, kteří tyto látky vyrábějí, laboratořemi a hygienickou inspekcí,“ uvedl hlavní polský hygienik Pawel Grzesiowski a dodal, že se neustále hledají nové látky a odrůdy.

Situace v Polsku je nejvíc vyostřená v Żurominu, městě dvě hodiny severně od Varšavy, který byl označen za neoficiální hlavní město fentanylu v regionu. V červnu místní policie zabavila celkem 300 plat této drogy a zatkla čtyři osoby podezřelé z účasti na nelegálním obchodu s tímto opioidem.

„Od začátku mi připadalo, že si toho problému nikdo nevšímá, je vnímán jako marginální. Katastrofální,“ řekl agentuře AFP zdejší učitel a novinář Adam Ejnik. O pomoc při zvládnutí situace s opioidy žádali obyvatelé Żurominu již v roce 2015. „Žádné město v Polsku nemá takové statistiky,“ stálo v otevřeném dopise, který byl uveřejněn v místních novinách.

V reakci na rostoucí obavy polské ministerstvo zdravotnictví zavedlo systém monitorování předepisovaných opioidů. Situace zároveň přiměla premiéra Donalda Tuska ke svolání schůzky s generálním prokurátorem, ministrem zdravotnictví a policejními šéfy. „Nikdo, kdo je do tohoto nekalého obchodu s drogami v Polsku zapojen, nezůstane v bezpečí,“ uvedl později na zasedání.

Odborníci varují, že účinek fentanylu, který je 50krát silnější než heroin a 100krát silnější než morfium, představuje další rizika. „Výhoda fentanylu jako vysoce účinné drogy pro kartely je zřejmá - nemusíte převážet desítky tun, stačí desítky kilogramů,“ řekl agentuře AFP končící český národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. „Musíme být opatrní, protože problém se může objevit poměrně rychle,“ dodal.

Doporučované