Hlavní obsah

„Otec je na mě hrdý,“ říká syn Putinova mluvčího. Prý sloužil na Ukrajině jako vagnerovec

Foto: Profimedia.cz

Dmitrij Peskov, ruský diplomat a tiskový mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina, prý syna v jeho rozhodnutí podpořil.

aktualizováno •

Nikolaj, syn mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova, v rozhovoru pro list Komsomolskaja pravda sdělil, že bojoval na Ukrajině jako člen Vagnerovy skupiny.

Článek

„Když jsem se rozhodl jít do speciální vojenské operace, nevěděl jsem, jak na to. Zejména proto, že když to všechno začalo, nebylo tolik informací jako teď,“ vyprávěl v rozhovoru třiatřicetiletý Nikolaj Peskov. „Takže ano, musel jsem se zeptat svého otce. Zeptal jsem se ho, jak bych se mohl spojit se soukromou vojenskou společností. A on mi s tím pomohl.“

Jak upozorňuje ruský exilový web Meduza, proč se Nikolaj rozhodl podepsat smlouvu s vagnerovci a nikoliv s ruským ministerstvem obrany, nevysvětlil. Zapojit se do války na Ukrajině však prý považoval za svou povinnost.

Zajímavá je i skutečnost, že informaci o jeho zapojení měl na Telegramu potvrdit ruský politolog Sergej Markov. Ten totiž zveřejnil údajnou fotografii Peskovova syna, jak skládá přísahu. Později se nicméně ukázalo, že nejde o Nikolaje, a Markov příspěvek smazal.

List Komsomolskaja pravda ovšem tvrdí, že přítomnost Nikolaje v řadách vagnerovců potvrdil i sám podnikatel Jevgenij Prigožin, který uskupení založil.

„Prostě jsem se musel zapojit, musel jsem pomoci všem, kteří tam byli. Nemohl jsem sedět a dívat se, jak tam chodí moji přátelé a další lidé,“ sdělil dále syn ruského diplomata v rozhovoru. Doma ho prý podpořili, i když si samozřejmě dělali starosti.

Kromě toho, jak se vlastně do Vagnerovy skupiny dostal, popsal i své zkušenosti z pobytu v jejích řadách. Tým prý byl přátelský, nevěděl ale, kdo přesně se k němu přidal.

„Musel jsem si změnit příjmení. Nikdo pořádně nevěděl, kdo jsem. Vzhledem k tomu, že jsme nepoužívali křestní jména nebo příjmení, bylo to jednodušší,“ popsal Nikolaj. V rozhovoru své krycí jméno ale odmítl sdělit pro případ, že by ho v budoucnu ještě potřeboval.

Podrobnosti syn mluvčího Kremlu neprozradil ani ohledně toho, kde a jak se skupinou pracovali. Během svého pobytu na Ukrajině prý však stihl dostat medaili za odvahu „za jistý vojenský výkon“. O tom, jestli ji bude mít na sobě 9. května na Den vítězství, však prý ještě nepřemýšlel.

Kdo jsou vagnerovci?

Nepozorovaně zneškodnit pozičního nepřítele ✓

Otrávit nepohodlné ✓

Zanechat na rohožce vzkaz v podobě části zvířecího těla ✓

Přijmout zadání zavraždit prezidenta sousedního státu ✓

Pro žoldáky Vagnerovy skupiny žádný problém.

„Myslím, že otec je na mě hrdý. Řekl mi, že jsem se rozhodl správně,“ shrnul v závěru rozhovoru Nikolaj, který prý stále myslí na své kolegy z Vagnerovy skupiny. „Část mě se k nim chce samozřejmě vrátit. Nechcete opustit své kamarády.“

K odvodu nechtěl

Nikolaj Peskov se narodil v roce 1990 a podle listu Kommersant žil v Británii v desetiletí po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Poté se vrátil do Ruska a v letech 2010-2012 sloužil u strategických raketových sil.

Loni v září zavolal Peskovovi mladšímu spolupracovník Navalného, který se vydával za zástupce vojenského komisariátu, a požadoval, aby se dostavil do odvodního oddělení. Peskov junior mu tehdy řekl, že nikam nepůjde a že situaci bude řešit na jiné úrovni, uvádí se v záznamu hovoru zveřejněném na internetu.

V rozhovoru pro Komsomolskou pravdu se mladý Peskov ovšem vyjádřil i k této události. V té době se prý již připravoval na službu a kvůli nadcházející cestě byl nervózní, což měl být i důvod pro jeho zápornou odpověď.

Doporučované