Hlavní obsah

Švýcarsko usnadní vyhošťování zahraničních špionů, především těch ruských

Foto: Shutterstock.com

Švýcarská prezidentka Viola Amherdová.

Podle švýcarské prezidentky Violy Amherdové by Bern měl důsledně vyhošťovat zpravodajské důstojníky, jejichž činnost ohrožuje bezpečnost Švýcarska.

Článek

Horní komora švýcarského parlamentu v pondělí pozdě večer schválila návrh zákona, který má usnadnit vyhošťování zahraničních špionů, především těch ruských. Informuje o tom dnes agentura Reuters, která poznamenává, že zákon byl přijat nedlouho před červnovým mírovým summitem o Ukrajině, který se uskuteční právě v této alpské zemi.

„Zahraniční státy by měly cítit, že Švýcarsko reaguje na narušení své bezpečnosti a brání se,“ řekla v parlamentu na podporu normy švýcarská prezidentka Viola Amherdová. Bern by podle ní měl důsledně vyhošťovat zpravodajské důstojníky, jejichž činnost ohrožuje bezpečnost Švýcarska.

Pro zákon nazvaný „systematicky vyhošťovat ruské a jiné zahraniční špiony“ se v horní komoře, která reprezentuje zájmy jednotlivých kantonů, vyslovilo 32 zákonodárců a devět bylo proti. Už v prosinci ho schválila dolní komora parlamentu.

Jedna z navrhovatelek opatření, sociální demokratka Franziska Rothová, vyjádřila přesvědčení, že neutrální Švýcarsko je magnetem pro zahraniční špiony kvůli množství mezinárodních organizací, které v zemi sídlí. Platí to podle ní zejména pro ruské agenty. Švýcarsko tak musí dát najevo „nulovou toleranci“ vůči zahraničním špionům, míní.

Ve Švýcarsku se ve dnech 15. a 16. června uskuteční mírová konference o Ukrajině, na kterou podle aktuálních údajů přijedou zástupci nejméně 90 zemí. Rusko, jež válku na Ukrajině před více než dvěma lety vyvolalo, mezi nimi ale nebude. Nedostalo pozvánku a navíc dalo opakovaně najevo, že o účast nemá zájem.

Související témata:

Doporučované