Hlavní obsah

Světové setkání katolických představitelů skončilo bez vyhlídek na reformy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační obrázek.

Setkání katolických představitelů dnes skončilo a nepovede k žádným konkrétním reformám. Přestože se ženy mohly synody poprvé účastnit a hlasovat, otázky jejich většího zrovnoprávnění byly v doporučeních pominuty.

Článek

Bez vyhlídek na konkrétní reformy v katolické církvi dnes skončilo setkání světové synody, informují agentury. Shromáždění více než 360 biskupů, dalších duchovních i laiků přijalo po skoro čtyřech týdnech debat doporučení, která pominula otázky většího zrovnoprávnění žen. Agentura DPA píše, že naděje, že za působení papeže Františka v čele katolické církve nastanou zásadní změny, pohasínají.

Synoda přijala 45stránkové prohlášení a papež František dal najevo, že je otevřené, která doporučení z něho budou přejata a v jaké formě. „Nyní je potřeba čas na to, aby se rozhodlo o věcech, které se budou týkat celé církve,“ řekl František ve svém závěrečném projevu. Papež má v katolické církvi ve všech otázkách poslední slovo.

Ještě před začátkem synody papež k různým sporným bodům svolal celkem deset pracovních skupin. Jedním z nich je otázka možného jáhenského svěcení žen. Papež dal osobně najevo, že čas pro to podle něho ještě nedozrál. V závěrečném dokumentu se píše, že „otázka přístupu žen k jáhenství zůstává otevřená“. Jáhnové jsou církevními služebníky, kteří jsou svěceni stejně jako kněží, ale nemohou sloužit mši.

Synoda se zabývala také sexuálním zneužíváním, které v posledních letech otřásá pověstí katolické církví. Takové chování duchovních podle církevních zástupců „obětem a přeživším způsobilo nevýslovné a neustálé utrpení“ a církev musí „poníženě prosit o odpuštění“ a snažit se získat zpět ztracenou důvěru.

Papež minulý rok rozšířil synodu o ženy, které se poprvé staly jejími plnoprávnými členkami s právem hlasovat. V letošním roce jich bylo šest desítek. Summitu se také jako pozorovatelé zúčastnilo 16 „bratrských delegátů“ z ostatních křesťanských denominací.

Související témata:
Synodalita

Doporučované