Hlavní obsah

Svět slaví návrat gymnastky Bilesové. Podpořit ji přišly i celebrity

Foto: Laurence Griffiths/Getty Images

Simone Bilesová na snímku z roku 2019.

Americká gymnastka, která kvůli duševnímu zdraví vzdala minulou olympiádu, se vrací na scénu.

Článek

Návrat Simone Bilesové na olympijských hrách v Paříži potěšil celý svět. Gymnastka se proslavila v roce 2021, kdy na letních olympijských hrách v Tokiu odstoupila z týmové soutěže kvůli psychickým problémům. Její rozhodnutí je dodnes považováno za důležitý krok v řešení otázky mentálního zdraví vrcholových sportovců.

Na návrat hvězdy americké gymnastiky se přišlo podívat i několik celebrit, píše agentura AP. Mezi diváky se objevil například herec Tom Cruise, zpěvačka Lady Gaga nebo režisérka Greta Gerwigová. Bilesová se na olympiádu dostala i přes to, že si během rozcvičky před kvalifikací poranila nohu. Její trenéři však už tehdy uvedli, že se o její účast na olympiádě nebojí.

Návrat Bilesové vřele přijali především její fanoušci. Její jméno měli na tričkách i na transparentech. Mnoho diváků vyjádřilo obdiv k tomu, že sportovkyně dala přednost vlastnímu psychickému zdraví před vítězstvím.

Hvězda s nelehkým dětstvím

Rodinné prostředí, ve kterém Simone vyrůstala, nebylo idylické. Její matka bojovala s alkoholismem i drogovou závislostí a dívka i její sourozenci tak skončili v pěstounské péči. Simone a její mladší sestru Adriu později adoptovali jejich prarodiče.

Simone Bilesová se gymnastice začala plně věnovat v patnácti letech. V roce 2016, když jí bylo 19 let, se zúčastnila letních olympijských her, které se konaly v brazilském Riu De Janeiru. Ze soutěží si přivezla čtyři zlaté medaile a jednu bronzovou.

Fanoušky gymnastky však o dva roky později čekal šok. Bilesová na sociální síti X vydala prohlášení, ve kterém uvedla, že ji sexuálně zneužil lékař amerického ženského gymnastického týmu Larry Nassar. Lékař měl na svědomí stovky obětí, za své činny dostal trest 175 let odnětí svobody.

„Život je víc než jen gymnastika“

Zájem o Bilesovou před tokijskou olympiádou v roce 2021 rostl. Vysloužila si přezdívku goat (česky „koza“), vytvořenou ze zkratky G. O. A. T. „the Greatest Of All Time“ (ta nejlepší vůbec).

Čtyřnásobná šampionka však před týmovou soutěží oznámila, že se jí nezúčastní kvůli zdravotním problémům. Bylo tak jasné, že předchozí olympijské zlato neobhájí. Na poslední chvíli se však rozhodla zúčastnit alespoň poslední gymnastické soutěže, sestavy na kladině.

Bilesová později uvedla, že se k odstupu rozhodla kvůli zachování vlastního duševního zdraví. „Život je víc než jen gymnastika,“ řekla tehdy novinářům. Uvedla také, že nebyla hlavou na správném místě a nechtěla tak americký tým o medaili připravit. Američanky nakonec vybojovaly stříbro, první ocenění si odvezl tým Ruska.

Hvězdný návrat

Po dvouleté odmlce se Bilesová k závodění vrátila. V roce 2023 se stala vítězkou soutěže US Classics konané v Hoffman Estates nedaleko Chicaga. Ke svému výkonu poznamenala, že s návratem vždy počítala. „Tentokrát to však dělám kvůli sobě,“ dodala.

Gymnastka po soutěži řekla, že na sobě stále pracuje a chodí na terapie. Vítězství jí prý pomohlo psychicky i fyzicky.

Poslední velký úspěch Bilesová zaznamenala v říjnu 2023, kdy na mistrovství světa v Antverpách spolu se svým týmem vybojovala zlatou medaili ve víceboji družstev. Jednalo se o sedmé americké zlato v této disciplíně.

Doporučované