Hlavní obsah

Švédsko chce zabránit dětem do dvou let trávit čas u obrazovek

Foto: Shutterstock.com

Děti do dvou let by neměly mobily a telefony používat vůbec, starší děti omezeně. Ilustrační snímek.

Švédsko se připojuje k zemím, které se snaží zabránit tomu, aby děti mladší dvou let trávily čas před obrazovkou, vydalo přesná hodinová doporučení. Cílem je zajistit dětem dobré životní podmínky a vyvážené trávení volného času.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Švédská Národní rada pro zdraví zveřejnila doporučení pro používání chytrých zařízení dětmi a dospívajícími, informují Helsingin sanomat. V loňském roce Švédsko mobilní telefony na základních školách zcela zakázalo, jelikož se předpokládá, že mají vliv na studijní výsledky.

Podle nejnovějších doporučení by děti do dvou let neměly chytrá zařízení používat vůbec a starší děti by je měly používat jen omezeně. Děti ve věku dva až pět let by měly trávit čas u obrazovky maximálně hodinu denně, děti ve věku šest až 12 let jednu až dvě hodiny denně a děti ve věku 13–⁠⁠⁠18 let maximálně dvě až tři hodiny denně. Přičemž by se chytrá zařízení měla na noc odložit mimo ložnici a měla by se přestat používat před spaním. Studie prokázaly, že nadměrné používání obrazovky má vliv zejména na kvalitu spánku dětí a dospívajících.

Nadměrné množství času stráveného u obrazovky může u malých dětí zvyšovat agresivitu, některé děti se uklidní až před obrazovkou. „Děti se musí naučit regulovat své emoce bez obrazovky. Pokud mají obrazovku stále před sebou, stává se z toho vzorec, který se opakuje,“ říká Helena Frielingsdorfová, lékařka a výzkumná pracovnice Národní rady pro zdraví a tento koloběh doporučuje přerušit.

Doporučení vypracovala Národní rada pro zdraví na žádost švédské vlády. Cílem je podpořit dobré životní podmínky dětí a mladých lidí a vyvážené trávení volného času.

Podobná doporučení přišla i z jiných zemí, včetně Spojených států, Irska, Kanady, Austrálie a Francie, informují ABC News. Zákazy používání mobilních telefonů již platí na mnoha školách ve Spojených státech. Zákazy však nejsou vždy dodržovány a studenti často nacházejí způsoby, jak pravidla obejít, například mobily schovávají v klíně pod lavicí.

Doporučované