Hlavní obsah

Summit EU se shodl na urychlení návratové politiky

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Návratová politika nefunguje dobře, je proto třeba najít cesty, jak ji vylepšit, řekl novinářům premiér Petr Fiala po konci summitu.

Článek

Prezidenti a premiéři států Evropské unie se na dnešním summitu v Bruselu shodli na urychlení návratů neúspěšných žadatelů o azyl zpět do jejich zemí a vyzvali Evropskou komisi, aby v této věci urychleně představila příslušný legislativní návrh.

Podle závěrů schůzky, které po jejím konci na sociální síti X zveřejnila mluvčí předsedy Evropské rady Charlese Michela Ecaterina Casingeová, také vzkázali Rusku a Bělorusku, že nemohou zneužívat evropské hodnoty. Podle českého premiéra Petra Fialy přibývá zemí, které chtějí hledat nové cesty, jak si poradit s nelegální migrací. Návratová politika nefunguje dobře, je proto třeba najít cesty, jak ji vylepšit, řekl novinářům Fiala po konci summitu.

„Rusko a Bělorusko ani další země nesmějí zneužívat naše hodnoty, včetně práva na azyl,“ shodli se účastníci summitu. Vyjádřili solidaritu Polsku a dalším zemím, přes které se do EU snaží posílat migranty režimy v Minsku a Moskvě v rámci hybridní války proti Západu. Účastníci dnešní vrcholné schůzky dali najevo, že budou dělat vše pro to, aby zabránili využívání lidí z krizových oblastí k politickým účelům. „Mimořádné situace si žádají přiměřená opatření,“ stojí v závěrech bez bližších podrobností, podle diplomatů tak text vyšel vstříc právě Polsku.

Tamní premiér Donald Tusk kvůli tlaku na polskou hranici s Běloruskem v sobotu oznámil, že Varšava omezí určitým skupinám právo na azyl. Týkat se to má migrantů přicházejících z Běloruska, které k hranici dopraví úřady této země.

Český premiér Fiala ocenil, že se členské státy EU v debatách o řešení současných migračních problémů výrazně posunuly. Diskuze mezi státníky byla podle něj velmi užitečná. „Ukázalo se, že naše pozice se sbližují a že přibývá zemí, které jsou připraveny hledat nové cesty, jak si s nelegální migrací poradit. Bude to téma dalších Evropských rad, budeme hledat řešení tohoto problému, který nám v Evropě už trochu přerostl přes hlavu,“ dodal Fiala.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po jednání uvedla, že unijní exekutiva „brzy“ předloží nový návrh směrnice o návratech odmítnutých žadatelů, která má tyto návraty zefektivnit. S lídry se dnes podle svého vyjádření bavila také o přehodnocení definice bezpečné třetí země, do které je možné migranty vracet. Diskuse se točila také okolo možného vytvoření návratových center v mimounijních státech, v nichž by odmítnutí žadatelé o azyl čekali na návrat do bezpečné země.

Také von der Leyenová zdůraznila, že Polsko a další země musí mít možnost bránit EU před těmito hybridními útoky, tedy využívání migrantů běloruským režimem. Dodala, že Brusel pracuje s Polskem, ale i Finskem či pobaltskými státy na opatřeních, která by jim umožnila situaci vyřešit a zároveň neporušovat právo na azyl či pravidla EU.

Německý kancléř Olaf Scholz označil za důležité, že se šéfům států a vlád Evropské unie podařilo na summitu nají shodu na urychlení návratů neúspěšných žadatelů o azyl zpět do jejich vlastí. Za nezbytný krok pak označil tažení proti nelegální migraci, proti které musí unie zakročit. V této souvislosti připomenul, že Německo v rámci tohoto boje obnovilo kontroly na všech svých hranicích. „Tyto kontroly budou pokračovat dále,“ řekl. Týká se to i pomezí s Českem.

Právě na kontroly na vnitřních hranicích reagoval i český premiér, který uvedl, že to nepovažuje za dobré řešení a pokud ho státy použijí, musí to být jen na omezenou dobu. „Schengen a volný pohyb osobu jsou jedním obrovských plusů Evropy, nejen v mých očích, ale i v očích našich občanů. Když ho rozbíjíme, neděláme dobře,“ řekl Fiala na dotaz ČTK. Namísto kontrol na vnitřních hranicích by se podle něj mělo najít evropské řešení, které souvisí právě s vylepšením návratové politiky, lepší ochranou vnějších hranic či lepší spoluprací se třetími zeměmi.

Doporučované