Hlavní obsah

Studenti v Japonsku kritizují zdravotní prohlídky „nahoře bez“

Foto: pixabay.com

Lékaři, často muži, argumentují tím, že vyšetření horní části těla je nezbytné pro odhalení zdravotních potíží. Ilustrační foto.

Rodiče a aktivisté vyzvali školské a zdravotnické úřady, aby ukončily praxi, kdy se děti musí svlékat před ostatními na školních zdravotních prohlídkách.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Japonští rodiče a aktivisté vyjadřují rozhořčení nad požadavkem, aby se žáci při běžných školních zdravotních prohlídkách svlékali do půl těla. Mnozí proto požadují ukončení této praxe.

Podle zprávy zveřejněné v pátek v deníku The Guardian vyvolávají prohlídky, kterých se účastní chlapci i dívky ve věku od pěti do 18 let, mezi studenty všeobecnou nevoli.

„Měla jsem úplně odhalený hrudník a cítila jsem se trapně,“ popsala svůj zážitek ze zdravotní prohlídky 13letá středoškolačka. Podobně se vyjádřila i další studentka: „Nechtěla jsem to udělat, ale nemohla jsem říct ne.“

Neexistence jednotné politiky ponechala rozhodnutí v této otázce na jednotlivých školách a místních úřadech.

Některé regiony, jako například Kjóto, tak začaly školákům povolovat, aby během prohlídek zůstali částečně oblečení. Jinde jsou však studenti, včetně těch z vyšších ročníků středních škol, stále žádáni, aby si během prohlídky svlékli trička a podprsenky.

Jeden z průzkumů ukázal, že 95,5 % středoškoláků se při zmíněných prohlídkách necítí dobře. „Takové (traumatické) zdravotní prohlídky mohou mít pro děti vážné následky,“ řekl pro The Guardian Akijo Tanaka, radní půlmilionové Nišimoji v prefektuře Hjógo. Mnoho studentů si z nich podle něj odnáší trauma do dospělosti.

Úředníci Japonské lékařské asociace (JMA) a školské úřady se přesto zdráhají tuto praxi změnit. Lékaři, často muži, argumentovali tím, že vyšetření horní části těla je nezbytné pro odhalení zdravotních potíží, jako jsou srdeční nepravidelnosti a kožní problémy.

Související témata:

Doporučované