Hlavní obsah

Střela Húthíů poprvé zasáhla centrální část Izraele

Foto: Prashantrajsingh, Shutterstock.com

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Húthíové za útok tvrdě zaplatí.

Střela od jemenských povstalců Húthíů v neděli poprvé zasáhla centrální část Izraele. Dopadla na volné prostranství, nikdo nebyl zraněn, uvedla armáda.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jemenští povstalci Húthíové v neděli vypálili raketu, kterou poprvé zasáhli centrální část Izraele. Podle izraelské armády střela dopadla do otevřené oblasti a nikdo nebyl zraněn. Informovala o tom agentura Reuters.

Íránem podporovaní povstalci, kteří ovládají severní Jemen, také v rámci solidarity s Palestinci slíbili další údery.

Mluvčí Húthíů Jahjá Saría uvedl, že skupina vypálila novou hypersonickou balistickou střelu, která za 11 a půl minuty urazila 2040 kilometrů.

Chvíli před dopadem rakety se v Tel Avivu a celém centrálním Izraeli rozezněly sirény a obyvatelé se běželi schovat. Ozývaly se také hlasité rány, které byly podle armády od stíhaček.

Armáda rovněž uvedla, že raketa země–země přeletěla do centrálního Izraele z východu a dopadla do volného prostoru. Později armáda oznámila, že se raketa pravděpodobně roztříštila ve vzduchu a kusy střel dopadly do polí a poblíž železniční stanice.

Húthíové od začátku války v Gaze loni v říjnu opakovaně vypálili rakety na Izrael. Podle nich je to vyjádření solidarity s Palestinci. Doposud jejich rakety nepronikly hluboko do izraelského vzdušného prostoru a zatím údajně pouze jediná zasáhla izraelské území. Byla vypálena letos v březnu a dopadla v neobydlené oblasti poblíž přístavu Ejlat.

Kromě raket útočí Húthíové na Izrael také drony. Letos v červenci jeden z nich poprvé zasáhl Tel Aviv, zabil jednoho člověka a další čtyři osoby zranil. Izrael v reakci na útok uskutečnil nálety na húthíjské vojenské cíle poblíž přístavu Hudajdá – zahynulo šest lidí a dalších 80 bylo zraněno.

Netanjahu na nedělním zasedání vlády řekl, že Húthíové by měli vědět, že za útoky na Izrael zaplatí vysokou cenu. Připomenul v té souvislosti útok na přístav Hudajdá. Mluvčí Húthíů Saría dodal, že Izrael by měl očekávat další útoky, které budou souviset s blížícím se výročím začátku války a budou reakcí na útok na přístav Hudajdá.

Izraelská armáda rovněž uvedla, že v neděli bylo z Libanonu směrem na Izrael vypáleno 40 střel. Ty se buď podařilo zneškodnit, nebo dopadly na volné prostranství. Nebyla hlášena žádná zranění.

Doporučované