Hlavní obsah

„Středověké“ Japonsko se mi mstí, říká bojovník s velrybáři z grónské věznice

Foto: Frederic Legrand - COMEO, Shutterstock.com

„Velrybí“ aktivista Paul Watson na snímku z roku 2016.

V Japonsku mu hrozí až 15 let vězení. „Přitom v Dánsku bych dostal nanejvýš pokutu,“ vzkázal aktivista a bojovník proti lovu velryb Paul Watson, který čeká v grónské věznici, zda bude vydán k japonskému soudu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Japonsko viní americko-kanadského aktivistu z poškození jedné ze svých velrybářských lodí v roce 2010 v Antarktidě. Zatykač také tvrdí, že Watson zranil jednoho ze členů japonské posádky smrdutou bombou, kterou použil, aby činnost velrybářů přerušil. Zadržen byl v červenci v hlavním městě autonomního dánského území - Grónska, na základě zatykače Interpolu vydaného Japonskem.

V rozhovoru pro tiskovou agenturu AFP aktivista bojující proti lovu velryb uvedl, že se mu Tokio mstí. Informoval o tom deník Guardian.

„Chtějí ze mě udělat příklad, že si s jejich lovem velryb nemáte zahrávat,“ řekl o tokijských úřadech 73letý Watson v rozhovoru vedeném z věznice. „Pokud si myslí, že zadržení brání našemu odporu, tak jsem pouze změnil loď. Moje loď se teď jmenuje Věznice Nuuk,“ řekl.

„V roce 1974 bylo mým cílem vymýtit lov velryb a doufám, že se mi to podaří ještě před smrtí,“ řekl Watson ze své cely v moderní šedé vězeňské budově s výhledem na moře, kde dle jeho slov sleduje, jak kolem jeho okna proplouvají velryby a ledové hory.

Japonsko požádalo Dánsko o jeho vydání k soudnímu řízení, do té doby je Watson držen v grónské vazbě. „Právníci mi říkají, že mi ji prodlouží,“ uvedl v rozhovoru. O prodloužení vazby by měl soud v Nuuku rozhodnout 4. září.

Rozhodnutí o aktivistově budoucnosti závisí na dánských úřadech. „Dánsko se nachází ve velmi obtížné situaci. Nemohou mě vydat, protože jsou hlasitými zastánci lidských práv a japonský soudní systém je ‚středověký‘,“ řekl AFP a dodal, že s obviněním nesouhlasí.

„Nic jsem neudělal a i kdyby, trest v Dánsku by byl pokuta 1500 dánských korun, zatímco Japonsko mě chce odsoudit na 15 let,“ řekl. Za Watsonovo propuštění se mimo jiné formou petice postavilo více než 100 000 lidí po celém světě.

Watson, který vystupoval v televizní reality show Velrybí války a založil organizaci Sea Shepherd a také Nadaci kapitána Paula Watsona (CPWF), je známý radikálními taktikami včetně konfrontací s velrybářskými loděmi na moři. Nejde proto o první případ, kdy byl Watson zatčen. V roce 2012 ho zadrželi v Německu na základě zatykače vydaného Kostarikou. Po týdnu byl propuštěn pod podmínkou, že se bude denně hlásit na policii. Krátce poté navzdory podmínce propuštění Německo opustil.

Doporučované