Hlavní obsah

Ze zaplaveného Pasova: Vodu řešíme každý rok, ale je to pořád horší

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Zaplavené centrum německého Pasova.

Historické budovy jsou pod vodou a hladina Dunaje klesá jen pomalu. „V Pasově sice povodně už nikoho nepřekvapí, ale vždycky je to nepříjemné,“ říká Seznam Zprávám Herta, která žije v centru bavorského města.

Článek

/Od našich zvláštních zpravodajů v Pasově/

Německé město Pasov na první pohled působí stejně jako každý jiný den. Ulicemi historického města se procházejí turisté, v kavárnách sedí lidé. Jen několik desítek metrů od nich se ale historické části topí pod vodou poté, co hladina řeky Dunaj vystoupala až k 10 metrům. Normální stav je okolo 6 metrů.

Úřady označily situaci, která nápadně připomněla historické povodně z roku 2013, za katastrofální.

Kvůli záplavám je ve městě uzavřeno několik ulic a náměstí. Prostranství v bezprostřední blízkosti řeky zůstávají pod vodou, stejně tak jako vchody do některých historických budov v okolí Staré radnice.

Velká voda zasáhla i oblast, kde žije 83letá Herta. Dávám se s ní do řeči, když jde v holínkách na jednu ze svých pravidelných „kontrol“ stavu vody. Její dům chrání pytle s pískem.

„V Pasově to sice už nikoho nepřekvapí, ale vždycky je to nepříjemné. Každý rok se tu voda řeší, ale já mám pocit, že je to každým rokem horší. Podle mě za to může i klimatická změna,“ říká mi, zatímco hledá místo, kde by se dalo zbavit smetí. Většina odpadkových košů v okolí se totiž topí ve vodě, nebo jsou poničené.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

83letá Herta překračuje pytle s pískem, které chrání její dům před vodou.

Pasov se stává centrem povodní opakovaně. Vzhledem k jeho poloze není divu: Město se rozpíná na soutoku tří řek – Dunaje, Innu a Ilzu. Hladina všech toků se zvedla během posledních dnů více, než se očekávalo.

Zóny, které katastrofa zasáhla, značí ochranné pásky nebo minimálně značky. Na mnoha místech se místní společně se členy pohotovostních služeb a dobrovolníky věnovali úklidu ulic, odčerpávání dalších sklepů a odklízení právě vyplavených odpadků. Ve městě muselo být kvůli velké vodě evakuováno asi 200 lidí.

Záplavy opakovaně zažila i 64letá Franke. Tentokrát jí voda zničila sklep, situaci ale už přijímá spíše s úsměvem. Bere mě do chodby svého domu, kde ukazuje ryskou nakreslené hladiny vody na signál toho, jak velké téma povodně pro toto jihoněmecké město jsou.

„V roce 2013 to tady lidem sebralo vše. Od té doby je na to Pasov mnohem lépe připravený, ale i teď je to samozřejmě tragédie,“ vysvětluje s tím, že naštěstí bydlí od řeky o trochu dále a více do kopce. „Nefunguje tu doprava a těžko se normálně funguje. Ale oproti následkům, které to napáchá na některých budovách, jsou tohle teď maličkosti,“ říká.

Více k záplavám v Německu

Ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko na jihozápadě Německa začali už v úterý lidé uklízet zkázu po povodních. Naopak části sousedního Bavorska se tou dobou stále připravovaly na nejhorší.

Zlepšení situace ještě bude trvat

Přestože hladina Dunaje začala klesat, na uklidnění situace si musí místní ještě počkat. Hladina spodní vody zůstává vysoká a to brání rychlému odtoku vody z ulic. Domy v bezprostřední blízkosti řeky budou problémy řešit ještě v dalších dnech.

Situaci by už ale minimálně neměly zhoršovat další srážky. Německá meteorologická služba (DWD) už odvolala všechny výstrahy před nepříznivým počasím.

„Během středy se situace zlepšila. Hladina vody je nyní na 9,4 metru, během následujících dní až do pátku by měla klesnout na 8,5. Pak akutní operace skončí a může se začít odklízet,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy šéf vodní záchranné služby pro rychlé reakce Lucas Gibis.

Běžná hladina vody se zde přitom pohybuje kolem šesti metrů. Jeho tým se věnuje v centru města zejména evakuaci lidí ze zasažených domů, pomáhají jim ale řešit i zdravotní potřeby.

Lidem zasaženým povodněmi už slíbila pomoc bavorská vláda. „Ihned uvolníme 100 milionů eur, které ještě odpoledne dáme k dispozici. Pokud bude potřeba více, poskytneme další peníze,“ řekl premiér spolkové země Markus Söder. Dodal, že Bavorsko očekává také slíbenou finanční podporu od německé vlády.

O pomoc mohou žádat firmy i obyvatelé, pokud v Bavorsku odvádí daně. Základní podpora bude činit 5 tisíc eur pro domácnost, může být ale vyšší. „Pokud by někdo skutečně přišel o všechno a ocitl se v existenční nouzi, můžeme proplatit až sto procent škod,“ dodal Söder.

Situace je nicméně napjatá po celém jihu Německa. Se zvýšenou hladinou řek se potýká i Řezno, kde je dokonce dvakrát vyšší než normálně. Při záplavách v této oblasti zatím zemřelo nejméně pět lidí – tři v Bavorsku a dva v Bádensku-Württembersku.

Dosud poslední nahlášenou obětí, kterou v úterý oznámilo Bavorsko, je žena, která v Markt Rettenbachu sjela autem ze silnice do vody. V Bavorsku záchranáři zatím neúspěšně s pomocí vrtulníku i dronů pátrají po pohřešovaném 22letém hasiči, jehož člun se v noci na neděli převrhl. Pohřešují se i čtyři další lidé.

Související témata:

Doporučované