Hlavní obsah

Welt: Útočník ze Solingenu měl být z Německa vyhoštěn, nedostal azyl

Foto: B.Dpunkt, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Šestadvacetiletý Syřan měl být už loni deportován do Bulharska, kde poprvé překročil vnější hranice Evropské unie. Issa Al H. se však před německými úřady skryl.

Článek

Šestadvacetiletý Syřan, který v pátek v německém Solingenu nožem zabil tři návštěvníky městských oslav a dalších osm zranil, měl být během loňského roku deportován z Německa. Předtím německé úřady zamítly jeho žádost o azyl. S odkazem na informace od německých úřadů to napsal německý deník Die Welt.

Úřady již podle deníku stanovily i konkrétní datum deportace – Syřan Issa Al H. měl na začátku roku 2023 zamířit do Bulharska, kde poprvé vkročil na území Evropské unie. Podle dublinských pravidel EU je totiž za azylové řízení odpovědná země, do níž žadatel vstoupil jako první.

Přestože byla deportace již naplánována, nestalo se tak. Syřan, k jehož vraždění se nyní přihlásila teroristická organizace Islámský stát, podle informací Weltu nebyl k nalezení. Znovu se objevil se až po vícero měsících. K deportaci tím pádem nedošlo a muž byl úředně přidělen do Solingenu. Issa Al H., který se narodil 20. ledna 1998 v syrském městě Dajr az-Zaur, pak podle úředních dokumentů přebýval v uprchlickém středisku v centru tohoto města.

Doporučované