Hlavní obsah

Video: Výstraha ze sanitky, pak už příval. Takhle začala zkáza polského města

Bez komentáře: Sanitka vyzývá obyvatele města Lądek-Zdrój k evakuaci. Krátce na to přišla do stejné ulice povodňová vlna.Video: facebook/Lubuscy Łowcy Burz, spektrofotometr

Situace ve městech Lądek-Zdrój a Stronie Śląskie je tak vážná, že premiér nařídil, aby odklízení řídila místo samosprávy armáda.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Pozor, pozor! Všem obyvatelům nařizujeme okamžitou evakuaci! Všechny prosíme o přesun ve směru k lyceu, školce, k obchodu Biedronka,“ ozývá se z hlášení sanitního vozu.

V té době už bylo jasné, že se na téměř šestitisícové město valí voda z retenční nádrže na říčce Morawce. Výzvu k evakuaci zachytil na záběrech z neděle 15. září jeden z obyvatelů panelového domu v jihopolském městě Lądek-Zdrój nedaleko Kladska.

Video se ve středu objevilo na polských sociálních sítích a působí jako vzor, jak je nutné uposlechnout výzvy krizových složek státu.

Záběry zachycují i další, už mnohem urgentnější výzvu k evakuaci, která přišla krátce po výzvě ze sanitky. „Nahoru, nahoru! Nahoru, lidi!“ křičí hasiči, kteří se přiřítili na čtyřkolce. Na ulici už je v té chvíli patrná stoupající voda.

Po dalším střihu už je místo ulice dravá řeka, která s sebou bere auta jakoby nic. Přívalová vlna přišla z protržené sypané hráze poldru, který leží zhruba osm kilometrů proti proudu řeky Biała Lądecká.

Kolik času lidé na evakuaci měli, není z videa jasné, voda se však valila velmi rychle a šlo spíš o řády minut. Ještě méně času měli lidé na útěk v městečku Stronie Śląskie, které leží přímo pod protrženým poldrem.

O prasknutí hráze se lidé v neděli odpoledne informovali vzájemně na sociálních sítích. „Utíkejte, co vám nohy stačí, co nejrychleji,“ vyzval na videu na facebooku zastupitel obce Stronie Śląskie v neděli krátce po poledni. Z velké dálky je na něm patrná poškozená hráz nádrže a valící se vody.

Zhruba po hodině a půl se na facebooku okresní samosprávy objevil všeříkající příspěvek: „Zahraňte si životy!“

Voda napáchala škody i dál po toku v Kladsku nebo v Nise, ale nejhorší je situace právě ve Stroniu Śląském a v Lądku-Zdróji. Reportéři na místě mluví o apokalypse a válečné scenerii. Voda smetla i gotický most z 15. století, po kterém nezůstalo nic.

Ve středu premiér Donald Tusk rozhodl o tom, že v obou zmíněných obcích bude záchranné a odklízecí práce řídit armáda. „Brigádní generál Michał Kamieniecki převzal krizové řízení od starostů měst Stronie a Lądek. Do obou obcí přijíždějí další vojáci. Jen ve Stroniu jich je přes 600,“ uvedl Tusk.

Rozhodnutí přišlo po vlně pobouření, kterou vyvolalo svědectví obyvatelky zasažené oblasti. Odvysílala ho soukromá televize TVN. Viditelně otřesená žena si emotivně stěžovala na to, že na místě je sice pomoc, ale starostové krizové řízení nezvládají a nikdo neví, co má dělat.

Řešit se už začaly i důvody, proč více než stoletá hráz poldru nevydržela, když přečkala velké povodně v letech 1938 a 1997. O oficiálním vyšetřování celé věci zatím nejsou zprávy, ale podle svědectví místních, které přinesl list Gazeta Wyborcza, po hrázi z roku 1907 ještě nedávno jezdily bagry.

Na sítích se objevily i zatím nepotvrzené zprávy o montáži kabelů k novému osvětlení hráze a to právě v místě, kde voda sypanou hráz odnesla.

Pod hrází nedávno probíhaly i terénní a parkové úpravy a vznikl skatepark a hřiště. Právě ty voda vzala jako první. S nimi i spoustu obytných i komerčních budov, včetně policejní stanice a sídla městské policie.

Všechny mosty ve městečku kromě dvou jsou poškozené nebo pryč. Mnoha dalším domům hrozí kvůli poškození stržení.

Související témata:

Doporučované