Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Už nikam nepojedou. Varšava zkouší stopnout diverzi z ruské ambasády

Foto: poland.mid.ru

Ruský velvyslanec Sergej Andrejev (u věnce zleva) na snímku z roku 2023.

Varšava zavádí opatření proti špionům Kremlu s diplomatickým krytím. Velvyslanec bude moci po Polsku cestovat s řidičem, ale bez spolupracovníků, přiblížila Seznam Zprávám ve Varšavě náměstkyně polského ministerstva zahraničí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

/Od zvláštního zpravodaje ve Varšavě/

Polské ministerstvo zahraničí v pondělí omezilo diplomatům vyslaným Kremlem svobodný pohyb po zemi. Cestovat mohou pouze v rámci Mazovského vojvodství, tedy regionu kolem Varšavy.

Zaměstnanci konzulátů se pak nově mohou pohybovat jen v konkrétním vojvodství (kraji), kde působí.

Opatření oznámil ministr zahraničních věcí Radosław Sikorski z Občanské platformy. Důvodem je ruská hybridní válka proti Polsku a obavy z podílu ruských agentů na sabotážích a diverzních akcích.

Seznam Zprávy o kroku, který znepříjemní Rusům v Polsku život, mluvily přímo ve Varšavě s náměstkyní polského ministerstva zahraničních věcí Henrykou Mościckou-Dendysovou.

V čem nové opatření spočívá?

V Polsku zažíváme velmi intenzivní činnost Rusů. Opatření, která oznámil ministr Sikorski, znamenají, že chceme začít omezovat možnost ruských diplomatů, aby v Polsku působili mimo činnost, kterou popisuje Vídeňská úmluva o diplomatických stycích.

To znamená, že jim chcete překazit špionážní práci?

Jako profesionální diplomatka bych se raději vyjádřila obezřetněji, ale ano, chceme jim zabránit v činnosti, která přesahuje rámec standardní diplomatické práce. Proto se ruští konzulové budou moci pohybovat jen v rámci svých konzulárních obvodů a pracovníci ruského velvyslanectví jen v rámci Mazovského vojvodství, jak oznámil ministr Sikorski.

Kolika lidí se to týká?

Veškerého diplomatického personálu ruské ambasády. Ruských diplomatů už v Polsku není mnoho – pokud se nepletu, jde o několik desítek lidí.

Jak to lze kontrolovat a vymáhat? Mezi regiony nejsou žádné hraniční přechody.

Diplomatické cesty se zaznamenávají a obvykle probíhají organizovaně. Není to tak, že by si velvyslanec jezdil, kam chce. Obvykle má schůzky na dohodnutém místě. Samozřejmě my také poskytujeme elementární zabezpečení pro tento typ cest pro všechny diplomaty, takže je jasné, že to podléhá určitému dohledu.

Henryka Moścická-Dendysová

Polská právnička a kariérní diplomatka, od ledna náměstkyně na ministerstvu zahraničních věcí. Odpovídá za konzulární záležitosti a otázky mezistátního práva a smluv, na starost má i kulturní diplomacii a krajany v zahraničí. Na ministerstvu pracuje od roku 2002. V letech 2015 až 2020 byla velvyslankyní Polska v Dánsku.

Foto: FB/Województwo Podlaskie

Náměstkyně polského ministerstva zahraničních věcí Henryka Moścická-Dendysová (uprostřed).

Takže ruský velvyslanec Sergej Andrejev bude odteď sedět ve Varšavě?

Ne, velvyslanec bude moci cestovat bez omezení, ale samostatně.

To znamená, že bez řidiče?

S řidičem, ale bez spolupracovníků.

Jakou reakci z Moskvy očekáváte? Protože tématu už se věnují ruská média.

V této chvíli očekáváme, že se tomu ruská strana přizpůsobí a že to bude vnímat jako signál naší netrpělivosti s aktivitou ruských diplomatů, nejen na území Polska, ale celé Evropské unie. Mluvíme o činnosti, která jde daleko za rámec toho, co umožňuje už zmíněná Vídeňská úmluva o diplomatických stycích.

Český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) nedávno na unijní úrovni otevřel debatu o omezení pohybu ruských diplomatů v rámci schengenského prostoru. Podpořili byste tohle omezení?

Souhlasíme s tím, že taková opatření jsou samozřejmě mnohem účinnější, pokud jsou dohodnuta v rámci Evropské unie. A diskuze, kterou otevřela Česká republika, má nepochybně smysl.

V Polsku se teď ve volební kampani hodně řeší bezpečnost a skloňuje se ve všech pádech právě riziko ruské sabotáže. V pondělí soud uvalil vazbu na pět lidí podezřelých z podpálení tržnice ve Varšavě. Každý požár teď budí velkou pozornost. Jak vysoké je riziko sabotáže v zemi?

Bereme velmi vážně všechny zprávy o zapojení ruských a rusky mluvících aktérů na území Polska, ale nejen jich. Právě probíhá volební kampaň a i během ní jsou dezinformace a šíření fake news v Evropské unii, tedy i v Polsku, vážným problémem.

Na ministerstvu zahraničních věcí na tuhle výzvu reagujeme. Vytvořili jsme nové oddělení strategické komunikace, které se zaměří na boj proti dezinformacím ve veřejném prostoru a na propagaci pravdivého narativu. Všechny státy Evropské unie, ale i Západu se tím musí začít velmi vážně zabývat.

Doporučované