Hlavní obsah

„Tsunami vzteku“. Scholzova koalice dostala sotva 13 procent

Foto: FB/Olaf Scholz

Spolkový kancléř Olaf Scholz byl před zemskými volbami v Sasku podpořit tamní kandidátku SPD.

aktualizováno •

Výsledky nedělních voleb v Sasku a Durynsku zřejmě Alternativu pro Německo k přímému podílu na moci nevynesou, i tak znamenají pro německé vládní strany výprask od opozice. Pád vlády se však neočekává.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vítejte v populistické éře, Volební zemětřesení, Konec jistot v politice nebo Alarmující výsledek pro demokraty – zejména pro Olafa Scholze. To jsou příklady titulků velkých německých zpravodajských webů z nedělního večera.

Média o výsledcích zemských voleb v Sasku a Durynsku referují jako o debaklu stran „semaforové koalice“, tedy vlády Olafa Scholze, v níž zasedají sociální demokraté z SPD, Zelení a liberálové z FDP.

Konečné výsledky stran vládní koalice
StranaSaskoDurynsko
sociální demokracie SPD7,36,1
Zelení5,13,2 (mimo parlament)
FDP0,9 (mimo parlament)1,2 (mimo parlament)
celkemcca 13,3cca 10,5

Deník Süddeutsche Zeitung píše o výsledcích jako o „hurikánu kategorie pět“, Frankfurter Allgemeine Zeitung jako o „tsunami hněvu“ a veřejnoprávní ARD jednoduše jako o katastrofě pro vládu a o její hořké porážce.

O hořkosti mluví i sám spolkový kancléř Olaf Scholz. Strany vyzval k vytvoření koalic bez účasti AfD. „Všechny demokratické strany mají teď povinnost sestavit stabilní vlády bez pravicových extremistů,“ citovala ho agentura Reuters.

Vysvědčení vládě v Berlíně

Volby zemských parlamentů v Sasku a Durynsku nebyly o regionální dopravě, školství a zdravotnictví, ale hlavně o spolkových tématech: o migraci, vnitřní bezpečnosti, zdražování a vztahu s Putinovým Ruskem. Hlasovalo se tím pádem o (ne)spokojenosti s kabinetem v Berlíně.

Právě na těchto tématech se k historickému volebnímu zisku vyvezla radikální Alternativa pro Německo (AfD) a také levicová BSW. Relativní úspěch zaznamenala i opoziční křesťanskodemokratická CDU, která chce v obou zemích vládnout v koalici a obejít tak AfD.

„Na večerní oslavu to není,“ komentoval pro ARD výsledky voleb generální tajemník „kancléřské strany“ SPD Kevin Kühnert.

Zemské volby v Německu – výsledky

Stranické systémy ve dvou východoněmeckých zemích se otřásají. V regionálních volbách výrazně bodovala Alternativa pro Německo a etablovala se nová strana na levici.

Za pozitivní Kühnert má to, že se strana podle večerní prognózy dostala do parlamentu v Durynsku i v Sasku – ani to totiž sociální demokraté neměli jisté. V obou těchto spolkových zemích je SPD slabá dlouhodobě. Její koaliční partneři Zelení a liberální FDP tam dokonce obvykle balancují kolem pětiprocentní hranice.

V souvislosti s volbami do Spolkového sněmu, které Německo čekají za rok, Kühnert burcoval spolustraníky do boje. Ten si SPD vyzkouší opět velmi brzy – za tři týdny bude svůj zemský sněm volit Braniborsko, tedy další východní spolková země.

Foto: FB/Kevin Kühnert

Generální tajemník SPD Kevin Kühnert.

Komentář deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) píše, že nezabrala ani „zběsilá“ snaha spolkové vlády na poslední chvíli řešit migraci. Po nedávném teroristickém útoku v Solingenu, při kterém mladý Syřan zavraždil tři lidi a dalších osm zranil, reagovala vláda mimo jiné deportacemi Afghánců zpět do jejich vlasti.

„Opatření, která koalice zavedla během několika hodin po vraždách v Solingenu, mohla být přijata před třemi lety,“ píše konzervativní FAZ. „Výsledky voleb musí sloužit pro všechny demokraty jako varování, jak rychle a trvale se mohou politické poměry otřást, když se mnoho občanů domnívá, že to, co vláda rozhoduje a dělá, je zásadně špatné,“ dodává komentář.

Podle listu Bild je frustrace v SPD velká a straníci jsou nervózní. Kancléř Olaf Scholz kvůli tomu zřejmě bude čelit většímu tlaku na realizaci stranického programu, což podle listu bude znamenat více rozbrojů ve vládní koalici.

„Naše země si na tohle nesmí zvyknout. AfD poškozuje Německo. Oslabuje ekonomiku, rozděluje společnost a ničí pověst naší země,“ řekl v noci na pondělí Scholz.

Spolupředseda SPD Lars Klingbeil, který vykonává funkci spolu se Saskií Eskenovou, mluvil v neděli večer o sebekritice. „Musíme se zlepšit a starat se o každodenní starosti lidí,“ reagoval na výsledky.

Dodal, že si však strana nakonec vedla lépe, než jí před pár týdny předpovídaly průzkumy. „Nicméně je to výsledek, který rozhodně nemůžeme oslavovat,“ připustil.

Pro personální změny ve straně její předseda nevidí důvod. „Potřebujeme sjednocený boj společně s kancléřem,“ uvedl. Přidat musí strana v tématech migrace a boje proti islamistickému násilí.

Liberálové bez mandátu

Debakl znamenají výsledky pro liberální FDP. Do saského sněmu se strana nedostala a z durynského dokonce vypadla. Generální tajemník strany Bijan Djir-Sarai mluvil v té souvislosti o hořkém výsledku.

Předsedu strany a spolkového ministra financí Christiana Lindnera výsledky v Sasku a Durynsku také „ranily“, jak napsal na síti X: „Nikdo by se však neměl nechat zmást, protože my svůj boj za liberální hodnoty nevzdáváme. Budeme v něm pokračovat i zítra. A také ostatní strany demokratického středu mají o čem přemýšlet.“

Jen těsně se do saského sněmu dostali Zelení, v Durynsku však skončili bez mandátu.

Spolupředsedkyně strany Ricarda Langová označila úspěch AfD za „historický zlom“ pro Německo. Podle ARD byla na volebním večírku strany v Drážďanech výsledky „viditelně otřesena“.

Podle Bildu jsou výsledky strany problémem pro spolkového ministra hospodářství Roberta Habecka. Ten má ambice být kandidátem Zelených na kancléře, zhatit to však může spor mezi křídly strany, jež se neshodnou na přístupu k migraci nebo sociálním otázkám.

Doporučované