Hlavní obsah

Protrhla se hráz, voda bere domy. V Polsku povodeň překonala rekord z roku 1997

Foto: X/WodyPolskie/Obiektyw PK

Poldr Dolní Ratiboř, ilustrační snímek.

aktualizováno •

Povodně silně zasáhly polské okresy u hranic s Českem. Vratislav a další města dál na řece Odře spoléhají na poldr. Na Kladsku a v Głucholazech je ale situace kritická, v městečku Stronie Śląskie se protrhla hráz retenční nádrže.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Přetékající přehrada Międzygórze pod Králickým Sněžníkem, zaplavená Kladská kotlina, první oběť na životě, evakuace tisíců lidí. V Głucholazech u hranic s Českem dravá voda strhla provizorní most a zatopila celé město.

Situace v polském příhraničí, na Kladsku v Dolnoslezském vojvodství, v Opolském vojvodství a na Těšínsku je vážná a z minuty na minutu se dál zhoršuje. Místní říčky, které se proměnily v divoké řeky, mají ještě stoupat.

Kolem poledne přišla z městečka Stronie Śląskie zpráva o protržení části hráze retenční nádrže na říčce Morawce. Poldr z roku 1910 má kapacitu 1,38 milionu metrů krychlových vody. Televize TVP Wrocław uvedla, že „hráz nevydržela“.

Podle snímku hráze nevydržela sypaná část, voda ji podemlela a uvolnila si cestu. Kamenná část hráze dál stojí. „Je vidět, jak se rozpadá hráz. Utíkejte, co nejrychleji můžete,“ říká pak na videu obyvatel obce, který z dálky natočil, jak se voda dostává přes a nakonec skrz hráz.

Později odpoledne se na sítích objevila fotografie poničené hráze a vyprázdněné nádrže.

Voda s sebou v městečku brala všechno, na co narazila. Na dalších videích je patrný zničený dům, který vzala přívalová vlna. Odplaval i velký hasičský vůz. Na místo míří vrtluník Mi-1, který má evakuovat lidi, kteří uvázli v zaplavených domech.

Velká povodňová vlna pokračovala na města Lądek-Zdrój a už zatopené Kladsko. Právě v Kladsku podle polského meteorologického institutu vystoupala Kladská Nisa ve 14 hodin na 722 centimetrů. Překonala tak rekord z roku 1997, kdy vystoupala na 655 centimetrů. Teď by mohla dosáhnout až 8,5 metru.

Na polských sítích se objevují žádosti o pomoc. „Potřebujeme se evakuovat. Obáváme se, že do zítřka nám dojdou potraviny. Dva dospělí a dvě malé děti,“ píše například ve facebookové skupině paní Roksana z Kladska.

Municipalita vyzvala, aby lidé, kteří potřebují evakuaci, vyvěsili z oken nebo balkonu bílý prapor tak, aby je vrtulníky zaregistrovaly.

Ve městě Lądek-Zdrój se vážná situace během dopoledne postupně stabilizovala, po poledni ale přišla přívalová vlna z protržené hráze. Nechala za sebou silně zdevastované město, poničený je i betonový most.

Kvůli vlně se odpoledne začalo mohutněji opouštět Jezero Nisa nad stejnojmenným městem. Starosta čtyřicetitisícové Nisy vyzval obyvatele k samo-evakuaci.

Uchrání polder Vratislav?

I když se obce a města na horních tocích nepodařilo před návaly vody ubránit, z „povodně tisíciletí“ na Odře, která v červenci 1997 zaplavila Vratislav, vzala si 55 lidských životů a napáchala mimořádné škody, si Polsko vzalo ponaučení. Plány a stavba sice trvaly velmi dlouho, ale od roku 2020 stojí na Odře kousek za hranicí s Českem obří suchý poldr Dolní Ratiboř.

Retenční nádrž, kvůli které vzniklo 22 kilometrů hrází, má kapacitu 185 milionů metrů krychlových. Měla by mít schopnost zadržet a zpozdit povodňovou vlnu níže na toku Odry srovnatelnou s tou z roku 1997, tedy tu, která se teď přesouvá z horního toku.

V neděli krátce po čtvrté ráno poldr aktivovali polští vodohospodáři. Na jeho účinnost teď spoléhají velká města na toku Odry: Ratiboř, Kędzierzyn-Koźle, ale také Opolí a Vratislav.

„Pro Ratiboř je to skvělá zpráva. Otevření nádrže poskytne příležitost snížit tlak, který na protipovodňové valy vyvíjí obrovské množství vody v Odře. Může to také pomoci s obnovením odvádění dešťové vody, což zlepší její odvádění z města,“ citoval deník Gazeta Wyborcza starostu Ratiboře Jacka Wojciechowicze.

Čeká se, že Odra v Ratiboři během neděle vystoupá na osm metrů. „Rozhodující budou další dva dny, protože na severu Česka velmi silně prší a fouká. Všichni musíme být ostražití a plně připraveni, pokud by se situace dál zhoršovala,“ varoval starosta pětapadesátitisícového města.

Zhoršené vyhlídky

Pokud ráno panoval ve výhledu pro dolnoslezskou metropoli Vratislav mírný optimismus, navečer už to vypadá jinak. Hydrogeolog z Vratislavské univerzity profesor Sebastian Buczyński v rozhvooru pro Polskou televizi upozornil, že aktualizovaný model teď místo s 600 cm na Odře ve Vratislavi počítá s 710 cm.

V roce 1997, kdy bylo město z velké části pod vodou, to bylo 724 cm.

Tusk v Kladsku

Přímo na místě záplav byl v neděli ráno premiér Donald Tusk z Občanské platformy. V neděli na ranní tiskové konferenci v Kladsku informoval bez dalších informací o jedné oběti na životě v Kladském okrese. Další tělo se pak odpoledne našlo ve městě Bílsko-Bělá.

Hráz přehrady Międzygórze, přes jejíž přepady se v noci valila voda, by podle premiéra měla zátěž vydržet.

„Situace je na mnoha místech velmi dramatická. (…) Opakuje se situace ze včerejška, někteří obyvatelé podceňují hrozby a odmítají evakuaci. Když zazní výzva k evakuaci, respektujte ji,“ vyzval premiér po schůzce se záchrannými složkami.

Situace se během noci na neděli zhoršila i ve městě Glucholazy v okrese Nisa, které leží nedaleko Mikulovic ve Slezsku na české straně hranice. Rozvodněná říčka Bělá tam navzdory snahám hasičů v neděli ráno začala zaplavovat město.

Voda se valila i přes konstrukci provizorního mostu a kolem půl dvanácté ji smetla. Trosky poškodily stavbu nového mostu po proudu. Většina městečka je pod vodou.

„Situace je v tuto chvíli velmi vážná. Bohužel se zdá, že někteří lidé nechápou závažnost a rozsah hrozby. Myslí si, že protože tam je most, jsou v bezpečí, ale není tomu tak. Vyzývám všechny, aby se co nejrychleji evakuovali mimo město nebo se přesunuli na vyšší místa. Topíme se,“ varoval ráno obyvatele starosta Paweł Szymkowicz.

Štěstí v neštěstí měl v neděli německý ovčák. Záběry, na kterých se na provizorním mostě v Glucholazech snaží při povodni udržet, obletěly polské sociální sítě. Když voda konstrukci vzala, pes skončil v řece, podařilo se ho ovšem zachránit.

Doporučované