Hlavní obsah

Scholzova koalice v krizi. Jeho partneři nevylučují ani pád vlády

Foto: Michael Kappeler/dpa, Profimedia.cz

Zprava spolkový kancléř Olaf Scholz z SPD, ministr Robert Habeck ze Zelených a Christian Lindner z FDP.

Po volebním debaklu na východě Německa zvažují dvě ze tří stran německé vládní koalice, co se svou budoucností. Zatímco Zelení mění vedení, liberálové nevylučují pád vlády.

Článek

Při nedávných zemských volbách v Sasku dostaly strany německé vládnoucí trojkoalice dohromady pouhých 13 procent hlasů, v Durynsku to bylo dokonce jen deset.

V Braniborsku si „semaforová koalice“, která vládne v Berlíně od konce roku 2021, vedla lépe, avšak její výsledek bezmála 36 procent funguje jen v součtu.

Bez sociálních demokratů, jejichž voliče mobilizovala postava populárního zemského premiéra Dietmara Woidkeho, by Zelení a liberální FDP nepřekročili pět procent.

I když východní Německo nepatří k baštám obou stran, výsledky v zemských volbách vedly v obou ke stranické krizi –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ u Zelených dokonce největší za posledních 44 let jejich existence.

Straně s ekologickým a sociálním programem se nedaří zaujmout mladou generaci voličů, kteří vnímají politiku strany za zákazovou a „ekologicky autoritářskou“.

Výsledky vládních stran v zemských volbách
DurynskoSaskoBraniborsko
SPD6,1 %7,3 %30,9 %
Zelení3,2 %5,1 %4,1 %
FDP1,1 %0,9 %0,8 %
Zemské volby se konaly v září 2024.

Před restartem

Zeleným se nejprve letos v červnu nevedlo ve volbách do Evropského parlamentu, zářijové výsledky z východního Německa a vlna podpory populistických a radikálních stran a nízké volební preference strany pak vyústily v rezignaci dosavadního vedení.

„Dospěli jsme k názoru, že je potřeba restart,“ zdůvodnil odchod Omid Nouripour. S ním se poroučela i spolupředsedkyně Ricarda Langová, která neuspěla se záměrem prezentovat Zelené jako sociální stranu. Podle Langové se nenávist k Zeleným stala „národním sportem“.

Oba uvedli, že politika Zelených v oblasti ochrany klimatu a „umírněná reforma migrační politiky“ u voličů nerezonují.

Nové vedení si bude volit strana v listopadu. Šanci na zvolení má podle serveru Deutsche Welle tajemnice z ministerstva hospodářství Franziska Brantnerová, která platí za blízkou spolupracovníci spolkového ministra hospodářství Roberta Habecka.

Právě Habeck, který prosazuje středový politický směr, chce být v parlamentních volbách stranickým volebním lídrem a kandidátem na kancléře.

Der Spiegel ovšem připomíná, že i ministr má máslo na hlavě kvůli neúspěchu zákona o vytápění, který měl po ruské agresi na Ukrajinu zmírnit závislost na zemním plynu, ale dosud nebyl schválen.

Kromě Brantnerové je favoritem na spolupředsedu Zelených i Felix Banaszak. Politik z levicového stranického křídla podporuje přezbrojení armády i další vojenskou pomoc napadené Ukrajině.

Od image strany, která přestala vnímat problémy Němců, se chce partaj posunout k té, jež je řeší.

„Jestliže lídr opozice teatrálně popisuje problémy a kancléř se jim klidně diví, je třeba, aby je také někdo řešil. To je prostor pro nás, Zelené,“ řekl Banaszak novinám Funke Mediengruppe. Zároveň nevylučuje možnost vládní koalice s konzervativní CDU, která je nyní v opozici.

Parlamentní volby sice čekají Německo až příští rok na podzim, kvůli nepopularitě vlády se ale čím dál častěji mluví o možném rozpadu koalice a předčasných volbách.

Katastrofa liberálů

O předčasných volbách se po debaklu ve východoněmeckých zemských volbách opakovaně zmiňují koaliční liberálové z FDP.

Ačkoli pro ně trojí hlasování v Durynsku, Sasku i Braniborsku skončilo katastrofou, vedení na rozdíl od Zelených nerezignovalo, a to ani na úrovni zmíněných spolkových zemí.

Stranický šéf Christian Lindner, který je ve vládě Olafa Scholze ministrem financí, nemá ani vyzyvatele. Předsedu poslaneckého klubu v Bundestagu Christiana Dürra má deník Bild za nevýrazného, místopředsedu Wolfganga Kubického zas za veterána na konci kariéry a pár mladých talentů za politiky loajální předsedovi.

Zároveň Kubicki i Lindner začali hned po volbách v Braniborsku „pouštět balonky“ o možném rozpadu koalice FDP, SPD a Zelených na spolkové úrovni.

„Stabilita je pro Německo nesmírně důležitá, ale v určitém okamžiku může být součástí problému i samotná vláda,“ zní nejnovější (a trochu záhadné) vyjádření Christiana Lindnera.

„Vláda si musí vždy klást otázku, zda odpovídá požadavkům doby,“ řekl v podcastu Table.Briefings.

Důvod k rezignaci nevidí a stranu chce vést jako lídr ve volbách v roce 2025. Špatné výsledky strany ve volbách i v průzkumech nepřikládá selhání FDP, ale vládní koalici. Právě pád Scholzovy vlády přitom nevyloučil.

Podle Lindnera strana v trojkoalici funguje jako „blokátor“ a zároveň čelí výtkám od voličů, že asistuje při prosazování příliš „rudozelené“ politiky.

O možném odchodu FDP z vlády se hovořilo už letos na jaře. Jako možný termín se teď skloňují Vánoce, ovšem pravý záměr liberálů se z jejich veřejných prohlášení vyčíst nedá.

Doporučované