Hlavní obsah

Scholzova koalice v krizi. Jeho partneři nevylučují ani pád vlády

Foto: Michael Kappeler/dpa, Profimedia.cz

Zprava spolkový kancléř Olaf Scholz z SPD, ministr Robert Habeck ze Zelených a Christian Lindner z FDP.

Po volebním debaklu na východě Německa zvažují dvě ze tří stran německé vládní koalice, co se svou budoucností. Zatímco Zelení mění vedení, liberálové nevylučují pád vlády.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Při nedávných zemských volbách v Sasku dostaly strany německé vládnoucí trojkoalice dohromady pouhých 13 procent hlasů, v Durynsku to bylo dokonce jen deset.

V Braniborsku si „semaforová koalice“, která vládne v Berlíně od konce roku 2021, vedla lépe, avšak její výsledek bezmála 36 procent funguje jen v součtu.

Bez sociálních demokratů, jejichž voliče mobilizovala postava populárního zemského premiéra Dietmara Woidkeho, by Zelení a liberální FDP nepřekročili pět procent.

I když východní Německo nepatří k baštám obou stran, výsledky v zemských volbách vedly v obou ke stranické krizi –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ u Zelených dokonce největší za posledních 44 let jejich existence.

Straně s ekologickým a sociálním programem se nedaří zaujmout mladou generaci voličů, kteří vnímají politiku strany za zákazovou a „ekologicky autoritářskou“.

Výsledky vládních stran v zemských volbách
DurynskoSaskoBraniborsko
SPD6,1 %7,3 %30,9 %
Zelení3,2 %5,1 %4,1 %
FDP1,1 %0,9 %0,8 %
Zemské volby se konaly v září 2024.

Před restartem

Zeleným se nejprve letos v červnu nevedlo ve volbách do Evropského parlamentu, zářijové výsledky z východního Německa a vlna podpory populistických a radikálních stran a nízké volební preference strany pak vyústily v rezignaci dosavadního vedení.

„Dospěli jsme k názoru, že je potřeba restart,“ zdůvodnil odchod Omid Nouripour. S ním se poroučela i spolupředsedkyně Ricarda Langová, která neuspěla se záměrem prezentovat Zelené jako sociální stranu. Podle Langové se nenávist k Zeleným stala „národním sportem“.

Oba uvedli, že politika Zelených v oblasti ochrany klimatu a „umírněná reforma migrační politiky“ u voličů nerezonují.

Nové vedení si bude volit strana v listopadu. Šanci na zvolení má podle serveru Deutsche Welle tajemnice z ministerstva hospodářství Franziska Brantnerová, která platí za blízkou spolupracovníci spolkového ministra hospodářství Roberta Habecka.

Právě Habeck, který prosazuje středový politický směr, chce být v parlamentních volbách stranickým volebním lídrem a kandidátem na kancléře.

Der Spiegel ovšem připomíná, že i ministr má máslo na hlavě kvůli neúspěchu zákona o vytápění, který měl po ruské agresi na Ukrajinu zmírnit závislost na zemním plynu, ale dosud nebyl schválen.

Kromě Brantnerové je favoritem na spolupředsedu Zelených i Felix Banaszak. Politik z levicového stranického křídla podporuje přezbrojení armády i další vojenskou pomoc napadené Ukrajině.

Od image strany, která přestala vnímat problémy Němců, se chce partaj posunout k té, jež je řeší.

„Jestliže lídr opozice teatrálně popisuje problémy a kancléř se jim klidně diví, je třeba, aby je také někdo řešil. To je prostor pro nás, Zelené,“ řekl Banaszak novinám Funke Mediengruppe. Zároveň nevylučuje možnost vládní koalice s konzervativní CDU, která je nyní v opozici.

Parlamentní volby sice čekají Německo až příští rok na podzim, kvůli nepopularitě vlády se ale čím dál častěji mluví o možném rozpadu koalice a předčasných volbách.

Katastrofa liberálů

O předčasných volbách se po debaklu ve východoněmeckých zemských volbách opakovaně zmiňují koaliční liberálové z FDP.

Ačkoli pro ně trojí hlasování v Durynsku, Sasku i Braniborsku skončilo katastrofou, vedení na rozdíl od Zelených nerezignovalo, a to ani na úrovni zmíněných spolkových zemí.

Stranický šéf Christian Lindner, který je ve vládě Olafa Scholze ministrem financí, nemá ani vyzyvatele. Předsedu poslaneckého klubu v Bundestagu Christiana Dürra má deník Bild za nevýrazného, místopředsedu Wolfganga Kubického zas za veterána na konci kariéry a pár mladých talentů za politiky loajální předsedovi.

Zároveň Kubicki i Lindner začali hned po volbách v Braniborsku „pouštět balonky“ o možném rozpadu koalice FDP, SPD a Zelených na spolkové úrovni.

„Stabilita je pro Německo nesmírně důležitá, ale v určitém okamžiku může být součástí problému i samotná vláda,“ zní nejnovější (a trochu záhadné) vyjádření Christiana Lindnera.

„Vláda si musí vždy klást otázku, zda odpovídá požadavkům doby,“ řekl v podcastu Table.Briefings.

Důvod k rezignaci nevidí a stranu chce vést jako lídr ve volbách v roce 2025. Špatné výsledky strany ve volbách i v průzkumech nepřikládá selhání FDP, ale vládní koalici. Právě pád Scholzovy vlády přitom nevyloučil.

Podle Lindnera strana v trojkoalici funguje jako „blokátor“ a zároveň čelí výtkám od voličů, že asistuje při prosazování příliš „rudozelené“ politiky.

O možném odchodu FDP z vlády se hovořilo už letos na jaře. Jako možný termín se teď skloňují Vánoce, ovšem pravý záměr liberálů se z jejich veřejných prohlášení vyčíst nedá.

Doporučované