Hlavní obsah

Stopka na pomoc Ukrajině podmínkou vzniku vlády. V Sasku se rýsuje koalice

Foto: Michael Kretschmer/X.com/Bundesrat/Florian Trettenbach

Saský premiér Michael Kretschmer (v popředí) a jeho CDU v zemských volbách na začátku září těsně zvítězili.

Levicově konzervativní BSW je pro německé křesťanské demokraty téměř jedinou nadějí na to, jak při sestavování zemských koalic obejít AfD. Strana ale zapojení do koalice podmiňuje zastavením pomoci Ukrajině.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Volební výsledky Alternativy pro Německo (AfD) a volební výsledky pravicově populistických stran jsou deprimující. A na to si v Německu nikdy nezvykneme,“ prohlásil ve středu v německém Spolkovém sněmu kancléř Olaf Scholz.

„Uděláme všechno pro to, aby tahle politická formace v Německu opět ztratila na významu,“ komentoval sociálnědemokratický politik z SPD výsledky radikální AfD. Ta nedávno vyhrála zemské volby v Durynsku. V Sasku skončila strana druhá těsně za křesťanskodemokratickou CDU.

Spolupředsedkyně AfD Alice Weidelová v Bundestagu v reakci na Scholzova slova označila „jeho“ SPD za stranu, kterou zemské volby „degradovaly na okrajovou stranu“. Lidé podle ní pochopili, že politika SPD znamená mimo jiné „ničení blahobytu, deindustrializaci a masovou migraci“.

Samotné AfD se zatím v koaličních vyjednáváních nedaří, protože ostatní strany v Sasku a v Durynsku pokračují v jejím „politickém obchvatu“, nechtějí s ní spolupracovat.

V Durynsku levicová Aliance Sahry Wagenknechtové (BSW) schůzku s AfD odmítla a křesťanskodemokratická CDU na nabídku jednání dosud vůbec nereagovala.

Proč Němci volí AfD

Předčasné volby v Německu se navzdory debaklu stran vládní koalice nečekají. Výsledek AfD je ale jasným indikátorem nálady lidí, upozorňuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy durynský výzkumník Axel Salheiser.

CDU plánuje v nově zvolenském durynském zemském sněmu vládní koalici bez účasti AfD a jejího krajně pravicového lídra Björna Höckeho. Pro většinovou koalici je ale v praxi potřeba spojení všech dalších čtyř stran, které se probojovaly do zemského sněmu.

Křesťanští demokraté mají však z minulosti kromě usnesení o neslučitelnosti spolupráce s AfD i neslučitelnost s levicově nacionalistickou BSW. Vyjednávání o koalicích tak budou komplikovaná.

Uvnitř durynské CDU se navíc ozývají hlasy vyzývající k přehodnocení stopky pro AfD. Například bývalý zemský poslanec za CDU Michael Heym argumentuje tím, že pokud se AfD účastnila voleb a získala podporu, těžko může být v rozporu s ústavou a CDU by s ní měla jednat.

Saský lídr udělal první krok

Dál už je vyjednávání o koalici v Sasku. Tamní premiér a lídr CDU Michael Kretschmer totiž splnil první podmínku, kterou po něm chtěl jeho nový potenciální partner.

V Berlíně se Kretschmer v pondělí odpoledne sešel se Sahrou Wagenknechtovou, předsedkyní strany BSW. Právě s BSW chce Kretschmer, který v Sasku velmi těsně obhájil volební vítězství nad AfD, uzavřít novou koalici.

BSW, která je na německé politické scéně teprve od ledna, kdy se odštěpila od Levice, v zářijových zemských volbách zazářila. Na spolkové úrovni požaduje zastavení německé pomoci Ukrajině a zákaz rozmístění amerických raket v Německu.

Těmito kroky zahraničněpolitická expertka BSW, poslankyně Bundestagu Sevim Dağdelenová, podmiňuje i účast strany v durynské a saské koalici.

„Chceme, aby bylo v koaliční dohodě stanoveno, že zemská vláda je proti dalším dodávkám zbraní na Ukrajinu, ve prospěch většího diplomatického úsilí spolkové vlády a proti americkým raketovým plánům,“ citoval ji list Berliner Zeitung.

Na mysli má Dağdelenová mimo jiné oznámení USA a spolkové vlády o umístění řízených střel Tomahawk, raket SM-6 a nových hypersonických zbraní v Německu v roce 2026.

Doporučované