Hlavní obsah

„Zneužili tajnou službu,“ řekl šéf slovenské opozice a ukázal stopu k ministrovi

Foto: Marko Erd/SME, Profimedia.cz

Premiér Robert Fico a místopředseda parlamentu Michal Šimečka na snímku v Národní radě z loňského listopadu.

Konec léta v Bratislavě provází ostrá rétorika vládních stran na adresu opozičního lídra Michala Šimečky. Podle Roberta Fica je to tunelář, Šimečka kontruje, že Fico lže a mstí se opozici, navíc prý s pomocí šéfa tajné služby.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slovenská kulturní obec je kvůli čistkám ve stávkové pohotovosti, konaly se další protivládní protesty, zdravotnictví má vážné problémy, chod školství komplikují anonymní bombové výhrůžky, protestují stovky policistů, v obchodech hlásí nárůst krádeží, ruší se analytické útvary ministerstev a prokurátora blízkého hlavní vládní straně znovu odsoudili za korupci.

To jsou jen některá z témat, která jsou na Slovensku zrovna aktuální.

Hlavním politickým tématem stran vládní trojkoalice navzdory tomu zůstává ostrá osobní kritika lídra nejsilnější opoziční strany Michala Šimečky a jeho rodiny.

„Naivní politický puberťák“

Premiér Robert Fico, který se po fyzickém zotavení po květnovém atentátu už naplno vrátil do práce, opakovaně mluví o tom, že ho pronásledují „nepřátelská média“ a nevládní organizace. Za hlavu celé „protificovské chobotnice“ má předseda vlády právě lídra Progresivního Slovenska Michala Šimečku.

„Naivní politický puberťák, který se nechal svými nadřízenými, tedy nevládkami a progresivními a liberálními médii či svou rodinou vtáhnout do verbování ulice proti legitimní vládní moci,“ prohlásil lídr Směru na Šimečkovu adresu.

Do Šimečky se Fico a také jeho koaliční partneři opřeli po opozičním protestu proti ministryni kultury Martiny Šimkovičové.

Čeho se věc týká?

V podstatě jde o to, že Fico osočuje Šimečku z tunelování státních dotací ministerstva kultury a spravedlnosti prostřednictvím tří organizací údajně napojených na členy jeho rodiny.

Jmenovitě jde o Nadaci Milana Šimečky pojmenované po dědečkovi Michala Šimečky, filozofovi a disidentovi, o Projekt Fórum, která řídí Šimečkova matka Marta a který od roku 2006 podporuje vzdělávání a dialog ve společnosti, a o občanské sdružení BOD.Y Šimečkovy partnerky Soni Ferienčíkové. To se zabývá produkcí a tvorbou tanečních děl.

Foto: FB/Michal Šimečka • Progresívne Slovensko

Soňa Ferienčíková s partnerem Michalem Šimečkou.

Za poslední čtyři roky (Progresivní Slovensko tehdy v parlamentu ani ve vládě nezasedalo) jde podle Fica o podporu celkem 1,2 milionu eur, v přepočtu 30 milionů korun.

Šimečka v reakci upozornil, že podobnou podporu získávaly instituce i dřív za Ficových vlád. Sám Šimečka navíc není s organizacemi spojený. Nadaci Milana Šimečky v roce 1991 založili přátelé filozofa a jeho příbuzný, strýc Michala Šimečky, figuruje jako jeden ze šesti členů správní rady až od roku 2020.

Kritice čelí Michal Šimečka i kvůli tomu, že jeho otec, novinář a spisovatel Martin M. Šimečka vlastní zaměstnanecký akciový podíl v Denníku N, kde působí. V celé věci hrají roli i lehce zaměnitelná jmen všech tří Šimečkových.

Šimečka k Ficovi: Jste frustrovaný a zatrpklý

Podle opozičního lídra premiér účelově lže a chce zakrýt „vládní neúspěchy“. „Chápu, že jste frustrovaný a zatrpklý, ale tohle je zoufale slabý výkon už i na vás. Žene vás jen pomsta za naši dobrou opoziční práci a snaha odlákat pozornost od toho, jak při vládnutí selháváte,“ uvedl.

„Jsou přesně jako komunisti. Cenzurují, kádrují a útočí na rodinu,“ brání se Šimečka: „Začalo to útokem na Nadaci Milana Šimečky a pokračuje útoky na mého otce, matku a partnerku. Všichni včetně Směru vědí, že tyto organizace dostávaly granty transparentně už léta před mým vstupem do politiky.“

Politik avizoval, že na Fica podá civilní žalobu zřejmě i se žádostí o opatření soudu.

Šimečka také apeloval, aby si premiér oživil svůj výrok z roku 2008 o tom, že kritici mají „zapomenout na jeho rodinu, syna a manželku“.

Lídr PS pak prohlásil, že Ficova manželka Světlana Ficová „dostala v roce 2007 dotaci 275 tisíc eur od agentury na podporu vědy a výzkumu“. „Já jsem za státní peníze nezaměstnával svou milenku,“ vmetl Ficovi a připomenul, že Ficova přítelkyně Mária Trošková dřív působila na úřadě vlády.

Danko mluvil o tanečnici u tyče

Do kritiky Šimečky se zostra zapojili i politici za koaliční Slovenskou národní stranu (SNS). Její předseda v televizní debatě označil Šimečkovu partnerku Soňu Ferienčíkovou za „tanečnici u tyče“.

Ferienčíková je renomovaná slovenská tanečnice a choreografka, studovala také na pražské Akademii múzických umění.

Tento týden opět přitvrdil i premiér Fico. Oznámil, že Směr a SNS iniciují odvolání Michala Šimečky z funkce místopředsedy parlamentu. Návrh na odvolání podali zástupci obou stran ve čtvrtek. Parlament by o něm měl jednat na mimořádné schůzi do týdne.

Digitální stopa vede k šéfovi tajné služby

Šimečka ve čtvrtek odpoledne na sítích uvedl, že ve vlastnostech dokumentu, který strany poslaly do parlamentu, je jako autor uvedený Pavol Gašpar. Jde o šéfa tajné služby SIS a zároveň syna poslance Směru Tibora Gašpara.

„Je to naprostý skandál a důvod k okamžitému odvolání Pavla Gašpara. Jde o přímé zapojení tajné služby do politického boje proti opozici,“ varoval Šimečka.

Pavol Gašpar na dotazy médií neodpověděl, ale jeho otec Tibor ve videu na facebooku uvedl, že synovo jméno je v dokumentu kvůli tomu, že v minulosti koupil licenci na balík programů Microsoft Office.

Co udělá Hlas?

Poslanci koaliční strany Hlas se pod návrh nepodepsali, přitom právě jejich hlasy budou Fico s Dankem potřebovat. K odvolání místopředsedy parlamentu je potřeba 76 hlasů ze 150. Směr s SNS mají dohromady jen 52 poslanců.

Jak se poslanci Hlasu zachovají při hlasování, není ještě jasné. Nicméně předseda strany a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok si ve čtvrteční tiskové zprávě osvojil argumentaci Směru a SNS a vyzval Šimečku k odstoupení.

Obsazení pozice místopředsedy Národní rady opozicí je na Slovensku dlouholetá politická tradice.

Doporučované