Hlavní obsah

SNS ukázala plán na zastavení nenávisti: pod články psát až po ukázání občanky

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Předseda Slovenské národní strany a místopředseda slovenského parlamentu Andrej Danko.

Slovenská národní strana by chtěla korigovat komentáře pod zpravodajskými články pomocí zákona. Lidé by se pro vstup do diskuzí museli prokázat občankou nebo pasem. Podle předkladatelů se nejedná o útok na slovenská média.

Článek

Slovenská národní strana (SNS) představila svůj plán, jak zamezit šíření nenávisti na internetu. Navrhovaný zákon by měl podle ní nařizovat zpravodajským portálům, aby umožnily diskuze pod svými články pouze lidem, kteří před zveřejním komentáře poskytnou osobní údaje, vysvětluje slovenský zpravodajský server SME.

Čtenáři, kteří by chtěli přispět do diskuze pod článkem, by museli nejprve zadat osobní údaj, jako je třeba rodné číslo, číslo mobilu či adresa. Aby dokázali, že si údaje nevymysleli, museli by se serveru prokázat poskytnutím fotokopie pasu nebo občanského průkazu.

SNS chce tímto krokem zamezit šíření nenávistných komentářů a pomoci policii identifikovat jejich autory. O návrhu by mohl parlament jednat v červnu. Čtveřice předkladatelů podle webu nevysvětlila, proč se SNS zaměřila na média, která mají svá pravidla a příspěvky, jež jsou v rozporu s etickým kodexem nebo zákony, odstraňují. Většina internetových diskuzí přitom probíhá na sociálních sítích.

Roman Michelko, šéf výboru pro kulturu a média, uvedl, že chtějí regulovat právě tyto diskuze, protože na ně mají právní dosah. „Nemůžeme to udělat jinak, ale můžeme regulovat diskuze v rámci článků,“ řekl redaktorům SME. „Sociální sítě provozují nadnárodní korporace a národní vlády nemají šanci je regulovat,“ vysvětloval Michelko.

Lídr SNS a jeden z předkladatelů návrhu Andrej Danko je známý svojí kritikou médií, podle Romana Michelka však nemá jít o „skrytý útok na média“.

Kdyby zákon prošel, byla by narušena míra anonymity veřejných diskuzí. Ta má nejen pozitivní dopad na svobodu tisku, ale chrání také soukromí diskutujících a jejich svobodu projevu, jak napsal Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, když v roce 2021 řešil případ rakouského portálu Der Standard. „Anonymita internetových diskuzí může významně přispět ke svobodné a otevřené výměně názorů, myšlenek a informací,“ uvedl soud ve svém rozhodnutí.

Doporučované