Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Slovenští poslanci odsoudili atentát na Fica. Opřeli se do médií i nevládek

Foto: FB/SNS

Andrej Danko je jedním ze tří autorů prohlášení.

aktualizováno •

V usnesení Národní rady se píše o politických motivech útočníka. Média a nevládní organizace se zmiňují v kontextu šíření nenávisti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slovenští poslanci necelý týden po atentátu odsoudili útok na premiéra a předsedu vládního Směru Roberta Fica.

Na deklaraci se předem shodlo grémium parlamentních stran. Jednání grémia podle informací Seznam Zpráv probíhalo korektně a zazněly na něm vzájemné omluvy, mimo jiné za první emotivní a ostré politické reakce bezprostředně po atentátu.

Pro dokument v úterý dopoledne zvedlo ruku všech 130 poslanců přítomných v sále z celkových 150. Pro byli i poslanci opozice.

Jednání Národní rady se obnovilo po šesti dnech – přerušené bylo právě od středečního odpoledne, kdy útočník na Fica v Handlové několikrát vystřelil.

Podle informací SZ se přitom původně uvažovalo, že se kvůli zklidnění vášní po atentátu odloží další jednání poslanců až na červen. Nakonec má tento týden Národní rada projednávat usnadnění těžby dřeva, odstřel medvědů i kontroverzní vládní novelu o veřejnoprávních médiích.

Hluboké znepokojení

V úterním usnesení parlamentu, které navrhli dva poslanci Směru a lídr koaliční Slovenské národní strany Andrej Danko, se píše o „zděšení a hlubokém znepokojení“ z atentátu na předsedu vlády.

„Útok byl zjevně spáchaný z politických motivů a zaslouží si to nejostřejší odsouzení,“ stojí v prvním bodu.

„Parlament principiálně odmítá násilí, zvláště násilí, které atentátník zjevně spáchal jen proto, že má jiný politický postoj, než jaký prezentuje vláda SR,“ objevilo se dále ve schváleném textu.

Je informační embargo, ale…

Na vyšetřování případu vyhlásila prokuratura informační embargo a sdílné není ani policejní prezidium. O detailech případu ovšem informují ministři Ficovy vlády, podle kterých se původní vyšetřovací verze „osamělého vlka“ změnila ve verzi možných kompliců a spiknutí.

Nyní přijaté unesení parlamentu vyzývá politické strany, média i nevládní organizace, aby respektovaly výsledky voleb a „nešířily nenávist“ vůči vládě. Na základě pozměňovacího návrhu se ke kabinetu dodali i „legitimně zvolení veřejní činitelé a veřejně činné osoby“.

Média, novináři a nevládní organizace se v textu zmiňují v kontextu šíření nenávisti opakovaně.

„Národní rada konstatuje, že úloha odpovědných a kritických novinářů je ve zdravé společnosti nezastupitelná, ale jejich práce musí být založena na faktech, a ne na šíření nenávisti,“ stojí v deklaraci.

Dokument vyzývá vládu k přijetí adekvátních opatření k zabráněním dalších násilných politických útoků a končí přáním brzkého uzdravení Robertu Ficovi.

Premiér je dál hospitalizovaný v nemocnici v Banské Bystrici a zotavuje se ze střelných poranění. Podle úterního vyjádření nemocnice je při vědomí a komunikuje.

Očima slovenského komentátora

Jakou cestou se po atentátu na předsedu vlády vydá Slovensko? Nad tím se ve svém komentáři zamýšlí slovenský komentátor a spolupracovník Seznam Zpráv Samo Marec.

Doporučované