Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

„Odpouštím a varuji.“ Fico promluvil poprvé od atentátu k veřejnosti

Slovenský premiér Robert Fico na archivním snímku.Video: facebook/robertficosk

aktualizováno •

Premiér Robert Fico ve středu vystoupil s projevem na svém účtu na facebooku. Uvedl, že atentátníkovi odpouští a nebude vůči němu podnikat právní kroky ani chtít náhradu škody.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slovenský premiér Robert Fico vydal první vyjádření od atentátu z poloviny května. „15. května se mě pro moje politické názory pokusil zavraždit aktivista slovenské opozice,“ zaznělo v úvodu 14minutového Ficova videa, které pojmenoval „Odpouštím a varuji“.

V projevu řekl, že mu útok způsobil vážné poškození zdraví, opakované operace, hodně bolesti a utrpení. Do práce by se mohl vrátit na přelomu června a července.

Fico sdělil, že vůči útočníkovi necítí nenávist. „Bylo evidentní, že byl poslem zla v politické nenávisti, kterou politicky neúspěšná a frustrovaná opozice rozvinula na Slovensku do nezvládnutelných rozměrů,“ uvedl Fico na adresu atentátníka.

Značnou část svého vyjádření v nahrávce zveřejněné na sociální síti Fico věnoval kritice opozičních stran. „Opozice zneužívá toho, jakým způsobem velké demokracie prosazují jediný povinný názor v zásadních zahraničněpolitických otázkách a odmítají suverénní postoje malých zemí,“ zaznělo také v projevu.

Ve slovenské politice se to podle premiéra projevuje tak, že se násilné a nenávistné „excesy“ proti vládě tolerují bez jakýchkoli připomínek. Také prohlásil, že opozice nebyla schopná posoudit, kam svojí agresivní a nenávistnou politikou dostala část společnosti. „Byla pouze otázka času, kdy dojde k tragédií,“ okomentoval.

Premiéra Roberta Fica vážně postřelil 71letý muž po výjezdním zasedání vlády v Handlové. Nyní je v domácí péči, v pondělí ale trávil několik hodin rehabilitacemi v bratislavské nemocnici svatého Michala. Ficovi spolupracovníci tento týden řekli, že premiér utrpěl při útoku průstřel tenkého střeva a měl zraněnou také ruku a nohu.

Ve středu Kaliňák řekl, že Ficův stav se rychle zlepšuje. „Věřím, že část rekonvalescence bude ještě rychlejší, než jsme předpokládali. Jeho zotavování bude nadále probíhat v ambulantní péči. Následně bychom mohli očekávat jeho návrat do plného pracovního nasazení,“ citovala Kaliňáka agentura ČTK.

Televize Markíza pak s ohledem na volební moratorium, které začíná ve čtvrtek, informovala, že se dá očekávat, že Fico svoji mateřskou stranu Směr podpoří před víkendovými volbami do Evropského parlamentu. Nemusí to přitom být prostřednictvím přímého vystoupení na veřejnosti, ale například nahráním videa na sociální sítě.

Jakub Filo, zástupce šéfredaktorky deníku SME, řekl, že informace o zdravotním stavu premiéra jsou dost nejasné a že novináři netuší, nakolik je vůbec schopný veřejných vystoupení.

Ficovo vystoupení během kampaně ale bude podle Fila zásadní. „Byl by to další moment, který by posílil rostoucí trend Směru a částečně i dalších stran vládní koalice,“ poznamenal.

Politici opoziční strany Progresivní Slovensko obvinili vládu, že zneužívá téma atentátu na Fica v rámci volební kampaně: „Strana Směr se přes atentát snaží mobilizovat své voliče. Způsob, kterým to dělá, je laciný a nevkusný… a obávám se, že to funguje,“ prohlásil předseda strany Michal Šimečka.

Čechům přeje Okamuru

Přečtěte si reportáž Filipa Harzera z pražské návštěvy Andreje Danka:

Jeho tvrzení ale ministr obrany Kaliňák jasně odmítl. „Zajímali jsme se jen o jeho zdravotní stav a o podrobnou analýzu toho, co vedlo toho posla zla k atentátu, který spáchal na předsedu vlády Roberta Fica,“ řekl.

Šimečkova slova částečně potvrzuje i novinář Jakub Filo: „Někteří představitelé –⁠⁠ Ľuboš Blaha a Erik Kaliňák, kteří mají turné po Slovensku – silně pracují s polarizací společnosti. Směr přelepil své billboardy, kde měl doteď slogan Za mír, nyní tam má Za mír a za Roberta Fica. Vládní politici se po prvních dnech útlumu vrátili k silně polarizované komunikaci posledních měsíců,“ myslí si.

Aktualizace: Doplnili jsme potvrzení vystoupení ze strany slovenského úřadu vlády. V původní verzi článku jsme špatně uvedli křestní jméno lídra Progresivního Slovenska. Za chybu se omlouváme.

Doporučované