Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Zaměstnanci Markízy jsou ve stávkové pohotovosti. Vedení odmítlo požadavky

Foto: Instagram Michala Kovačiče

Moderátor Michal Kovačič se zaměstnanci TV Markíza, kteří se rozhodli pro stávkovou pohotovost. Na znamení podpory přišli všichni v černé barvě.

aktualizováno •

Management TV Markíza odmítl ultimátum více než stovky svých pracovníků k obnově diskuzního pořadu Na tělo, jehož moderátor Michal Kovačič v neděli obvinil vedení stanice z cenzury. Novináři poté vyhlásili stávkovou pohotovost.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Vzhledem k tomu, že generální ředitel Peter Gaždík a ředitel Centra zpravodajství a publicistiky Michal Kratochvíl nesplnili naše požadavky ve stanoveném termínu, vyhlašujeme my, zaměstnanci a spolupracovníci TV Markíza, stávkovou pohotovost,“ stojí v prohlášení pracovníků nejsledovanější slovenské televize.

Vedení TV Markíza totiž odmítlo ustoupit výzvě zaměstnanců stanice k obnově politického diskuzního pořadu Na tělo. Ve stanovisku zveřejněném ve čtvrtek uvedlo, že „v žádném případě nemůže – a ani nemíní – ustupovat ultimátům ohledně své programové struktury a personálních otázek“.

Markíza vysílání pořadu v pondělí přerušila poté, co v nedělním vydání moderátor Michal Kovačič obvinil vedení stanice z cenzury. Za jeho slova se později postavila více než stovka kolegů, kteří navíc ve čtvrtek na znamení protestu odvysílali své vstupy v černém oblečení.

„Slovensko nyní prožívá boj o orbanizaci našich televizí. Na veřejnosti se debatuje o budoucnosti RTVS (Rozhlas a televize Slovenska, pozn. red.), tento boj se ale ve skutečnosti odehrává všude. Děje se ale potichu a plíživě,“ prohlásil Kovačič v nedělním vysílání s odkazem na přístup k médiím v Maďarsku, kde vládne premiér Viktor Orbán. Varoval před ohrožením slovenské demokracie.

Signatáři dali vedení společnosti se čtvrtečním dnem pět dní na to, aby se písemně zavázalo, že s „okamžitou platností zajistí, aby na pracovišti byly zachovány uspokojivé pracovní podmínky pro zaměstnance redakce“ jak podle podepsaných pracovních smluv, tak i zákoníku práce nebo zákonu o mediálních službách.

Foto: Instagram Michala Kovačiče

Michal Kovačič a zaměstnanci TV Markíza v černé barvě na podporu moderátora.

V prohlášení zaměstnanci televize také vznesli například požadavek na to, aby nedocházelo k nestandardním a mimořádným zásahům do obsahu již schválených reportáží. Pokud jejich podmínky vedení nesplní, jsou prý připraveni poprvé v historii společnosti stávkovat.

Nepochopili jste situaci, říká Markíza

Markíza už předtím ale obvinila autory požadavků, že celou situaci nepochopili. „Zvláště v kontextu posledních událostí, kdy došlo k porušení všech zásad profesionální žurnalistiky ze strany jejího vlastního zaměstnance a tím poškození dobrého jména TV Markíza, považujeme zveřejněné požadavky za absolutní nepochopení situace,“ stojí ve čtvrtečním prohlášení slovenské televize, na které její zaměstnanci reagovali.

Podle stanice pro chování Kovačiče neexistuje ospravedlnění. „Zneužití živého vysílání zaměstnancem televize, který dostal od vysílatele důvěru, je nejhrubším porušením povinností, jakých se může dopustit,“ dodala Markíza a slíbila, že bude dál pracovat na změně formátu pořadu.

Markíza patří do mediální skupiny CME, kterou vlastní skupina PPF české podnikatelky Renáty Kellnerové a její rodiny. PPF se však ke kauze na dotaz Seznam Zpráv již dříve odmítla vyjádřit a odkázala na tiskové oddělení Markízy.

Podle dřívějších prohlášení šéfa PPF Jiřího Šmejce firma spoléhá na redakční radu mediálního holdingu CME, která má objektivitu zpravodajství hlídat. Rada je složená ze tří zahraničních novinářů a mediálních expertů a vznikla jako speciální orgán CME. Ten je zodpovědný za dodržování novinářských kodexů platných pro všechny televize, které pod CME spadají, což je kromě Markízy třeba také česká Nova a podobné stanice v Chorvatsku, Bulharsku, Rumunsku, Slovinsku a Moldavsku.

Více o kauze Michala Kovačiče:

Podle Šmejce se PPF v obsahu nijak přímo neangažuje. „My jen chceme, aby nám redakční rada garantovala, že zpravodajství je objektivní,“ uvedl Šmejc s tím, že stanoviska tohoto orgánu jsou pro PPF v otázkách kvality obsahu určující.

Je-li zpravodajství objektivní, pak si PPF jako akcionář bude podle svého šéfa hledět jen toho, jak televize fungují ekonomicky. „Všechno ostatní je cesta do pekla,“ poznamenal k tomu Šmejc na setkání s novináři v polovině května, tedy ještě před atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica, v reakci na dotaz ohledně stížností na fungování Markízy.

I člen redakční rady CME Hans Mahr ve čtvrtek Kovačičovo vystoupení kritizoval. „Za svou dlouholetou profesní kariéru si nepamatuji, že bych se setkal s tak neprofesionálním a nepřijatelným zneužitím živého vysílání ze strany moderátora politického pořadu, jak to předvedl pan Kovačič v minulém týdnu,“ napsal rakouský novinář s dlouholetou praxí například z rakouského bulvárního deníku Kronen Zeitung nebo německé stanice RTL.

Mahr v dopise, který redakci Seznam Zpráv poskytlo tiskové oddělení CME, vyjadřuje přesvědčení, že pořad Na tělo se po prázdninách do vysílání vrátí. „…i když v trochu jiném formátu a samozřejmě s moderátorem, který se chová profesionálně a nezneužívá své moderátorské role,“ uvedl Mahr. Jeho prohlášení reaguje na výhrady, které dal najevo Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření Hanse Mahra a informace o stávkové pohotovosti zaměstnanců stanice.

Doporučované