Hlavní obsah

Rakety Ukrajině ne, diktuje v Německu bohatá nevěsta Wagenknechtová

Foto: photocosmos1, Shutterstock.com

Lídryně BSW Sahra Wagenknechtová.

Nová politická síla Spojenectví Sahry Wagenknechtové si dává podmínky pro zemské koalice na východě Německa. S regionální úrovní ale nesouvisí, jde hlavně o Ukrajinu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Volilo se v září, ani v jedné ze tří spolkových zemí ale zatím nová vládní koalice nevznikla. V Sasku, Durynsku i Braniborsku stále probíhají „oťukávací“ rozhovory.

Jasné je to, že Alternativa pro Německo (AfD), která ve všech východoněmeckých zemích bodovala, je mimo hru. K moci naopak míří nový subjekt na německé politické mapě – Spojenectví Sahry Wagenknechtové (BSW), která v trojici voleb získala od 12 do 16 procent.

Ostružinové koalice s podmínkami

Bez levicové a zároveň konzervativní strany se tři nové koalice neobejdou a její lídryně si je svého „vydíracího potenciálu“ vědoma. Trvá proto na několika podmínkách, které ovšem se zemskou úrovní politiky nesouvisí.

V Durynsku podmiňuje BSW svůj vstup do svazku s konzervativní Křesťanskodemokratickou unií (CDU) a sociálnědemokratickou SPD obrannými tématy. Koalice podle stranických barev dostala přezdívku „ostružinová“.

Wagenknechtová po durynské CDU chce, aby se distancovala od výzvy spolkového předsedy Friedricha Merze k dodávce střel s plochou dráhou letu Taurus na Ukrajinu.

Odmítá také umístění amerických raket středního doletu v Německu a žádá intenzivnější diplomatické úsilí o ukončení války. Jak přesně by se mělo putinovské Rusko jako válečný agresor přimět k jednání u „kulatého stolu“ a jak by se mělo ve východní Evropě dojít k udržitelnému příměří, politička nezmiňuje.

Reportáž z Braniborska z mítinku BSW:

„Otázka války a míru byla v našich volebních kampaních velmi zásadní,“ řekla nedávno ve vysílání ARD. „To je naprosté šílenství,“ komentovala výzvu k poskytnutí střel Taurus.

„Pokud by se realizovalo to, co Merz navrhuje, Německo by vstoupilo do války s Ruskem. Pokud bychom měli s CDU vstoupit do koalice, musí být voličkám a voličům jasné, že se zemské vlády od takového kurzu jasně distancují,“ uvedla politička.

Preambule o míru

BSW chce v Durynsku před oficiálním začátkem vyjednávání o koalici schválit preambuli se závazkem míru, diplomatických snah o ukončení války na Ukrajině a odmítnutí amerických raket v Německu. Ani zahraniční politiku, ani obranu přitom zemské vlády neřeší a nová vláda v Erfurtu na ně nebude mít vliv.

Toho si je prý Wagenknechtová plně vědoma. „Ale jde o to, aby vlády jednotlivých zemí pozvedly svůj hlas a vyjádřily, co si v těchto spolkových zemích přeje velká většina lidí,“ zdůraznila. Cílem je podle ní i změnit celostátní německou debatu a „konečně začít rozumně diskutovat o tom, jak se dostat ze strašné války na Ukrajině“.

Zemské volby na Seznam Zprávách

Letošní zemské volby v Sasku, Durynsku a Braniborsku pokryly Seznam Zprávy podrobně v sérii reportáží a rozhovorů.

Pro koaliční dohody by to nemusel být zásadní problém. Trojice adeptů na zemské premiéry totiž už na začátku října v komentáři zveřejněném v listu Frankfurter Allgemeine Zeitung nabádala spolkovou vládu k intenzivnější snaze najít diplomatické řešení rusko-ukrajinské války.

„Chceme aktivnější diplomatickou roli Německa v úzké koordinaci s jeho evropskými sousedy a partnery,“ napsali ve společném článku braniborský premiér Dietmar Woidke z SPD, saský premiér Michael Kretschmer z CDU a lídr durynské CDU Mario Voigt.

Brnkání na antisystémovou strunu

Podle politologa Benjamina Höhneho, kterého cituje veřejnoprávní rádio Deutschlandfunk, jsou pro Wagenknechtovou víc než východoněmecké zemské koalice důležitější parlamentní volby příští rok na podzim. I z toho důvodu není vyloučené, že centralisticky řízená strana nakonec z koalic může vystoupit, pokud by jí to pomohlo v průzkumech.

Höhne také podotýká, že BSW kombinuje témata sociální spravedlnosti s konzervativní politikou a „autoritářskými“ postoji k tématům, jako je migrace nebo gender. Ve vícero tématech najde shodu s pravicovými populisty z AfD, včetně „brnkání“ na východoněmeckou antisystémovou strunu.

Na otázku, zda Sahra Wagenknechtová vidí možnost zasednout ve vládní koalici po volbách do Bundestagu, odpověděla politička kritikou současného kabinetu. „SPD, Zelení a FDP tvoří nejhorší vládu v historii Spolkové republiky a s (předsedou CDU) Friedrichem Merzem jako kancléřem existuje hrozba velké evropské války. Naše země k tomu potřebuje seriózní alternativu,“ uvedla.

Účast ve vládě s Merzem nebo současným kancléřem Olafem Scholzem si prý dokáže představit jen stěží.

Podobný přístup jako v Durynsku má BSW také v Sasku, kde volby nad AfD těsně vyhrála dosud vládnoucí CDU v čele se zemským premiérem Michaelem Kretschmerem.

I v Sasku se rýsuje „ostružinová koalice“ CDU, BSW a SPD. Kretschmer se o ní vyjadřuje optimisticky, sociální demokraté jsou opatrnější. Předsedovi saské SPD Henningu Homannovi vadí, že do vyjednávání „nadměrně zasahuje“ přímo Wagenknechtová z Berlína.

Koalice s BSW je na spadnutí i v Braniborsku. Tamní vítězná SPD má prý po třech týdnech průzkumných rozhovorů s BSW společnou řadu témat: od sociální politiky až k přísnější azylové politice. Zádrhel ale panuje v postojích k válce na Ukrajině.

Doporučované