Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Příznivci AfD nevěří státu, nový verdikt je neovlivní, říká expertka

Foto: Shutterstock.com

Protesty proti AfD z ledna letošního roku.

Alternativa pro Německo je o krůček blíž k tomu, aby ji úřady vedly jako extremistickou. „Podle soudu existuje relevantní podezření, že se AfD dopouští činů, které jsou v rozporu s německou ústavou,“ vysvětluje pro SZ odbornice.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Německá strana Alternativa pro Německo (AfD) v pondělí zažila další porážku. Odvolací soud ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko povolil civilní kontrarozvědce, aby partaj evidovala jako podezřelou z krajně pravicových aktivit.

Spolkový úřad pro ochranu ústavy by ji tak mohl smět za určitých okolností sledovat s pomocí zpravodajských postupů, včetně odposlechů. Verdikt ale není pravomocný a strana už ohlásila, že se proti němu dál odvolá.

Problémy AfD se ale v poslední době kupí. Na počátku roku proti straně Němci protestovali při rozsáhlých demonstracích. Teď se okolo jejích dvou lídrů do voleb v Evropském parlamentu kupí podezření, že se zapletli do zahraničních vlivových operací.

Strana se přesto už delší dobu na celostátní úrovni pohybuje na druhém místě průzkumů volebních preferencí. Expertka na Německo Zuzana Lizcová z Katedry německých a rakouských studií z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy se domnívá, že aféry AfD na voliče strany nemají příliš vliv. „Berou je spíše jako součást kampaně „establishmentu“ proti straně, která je jim ideově blízká,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy.

Co vedlo soud k rozhodnutí, že může kontrarozvědka vést AfD jako podezřelou z extremismu?

Podle soudu existuje relevantní podezření, že se AfD dopouští činů, které jsou v rozporu s německou ústavou. Její představitelé například svými výroky zpochybňují demokratické principy či odmítají lidem s takzvaným migračním pozadím přiznat rovná práva.

Trable AfD

Dva přední politici Alternativy pro Německo Petr Bystroň a Maximilian Krah v posledních měsících vysvětlují vazby na Rusko a Čínu.

Ovlivní rozhodnutí soudu volby do Evropského parlamentu? Ovlivní nějak volby do zemských sněmů?

Vzhledem k tomu, že tento rozsudek je jen potvrzením verdiktu nižší instance, jehož závěry většinu příznivců AfD neodradily, neočekávám, že by rozhodnutí mělo nějaký zásadní vliv na preference AfD před nadcházejícími volbami.

Proč i přes všechny kontroverze, jako je podezření ze špionáže u lídra do eurovoleb Maximiliana Kraha, zůstává AfD jednou z nejsilnějších stran?

Mnoho sympatizantů AfD nevěří státním institucím a tradičním médiím. Aféry AfD na ně tak mají relativně malý vliv, berou je spíše jako součást kampaně „establishmentu“ proti straně, která je jim ideově blízká.

Můžeme očekávat, že situace vyvolá demonstrace obdobně, jako tomu bylo v lednu tohoto roku?

Zda vypuknou nové demonstrace na obranu demokracie, zatím nevíme, nedomnívám se však, že rozhodnutí soudu je tak přelomové, aby k nim bezprostředně vedlo.

Proč vidíme nárůst zájmu o krajní pravici v Německu?

Podpoře pravicově populistické AfD nahrává ne právě příznivá německá ekonomická situace, nejistota spojená s ruskou invazí na Ukrajině a zhoršením bezpečnostní situace v Evropě a zejména to, že veřejnost opět jako velmi palčivý problém vnímá otázku migrace.

Doporučované