Hlavní obsah

Při ruských náletech vnikl nad Polsko bezpilotní letoun

Foto: Dowództwo Operacyjne/Rafał Samluk

Kvůli ruským vzdušným útokům na Ukrajině startovaly v Polsku polské a spojenecké bojové letouny (ilustrační snímek).

aktualizováno •

Při ruském vzdušném útoku na Ukrajinu do Polska přeletěl neznámý objekt. Podle armády šlo zřejmě o bezpilotní letoun.

Článek

K rozsáhlému ruskému bombardování ukrajinských měst a kritické infrastruktury a vlně dronových útoků došlo v pondělí ráno. O tom, že během ruských náletů vstoupil do polského vzdušného prostoru neznámý letící objekt, informovaly polské ozbrojené síly kolem 13. hodiny.

Podle armády nešlo o raketu, ale pravděpodobně o bezpilotní letoun. Jeho radarový signál se ztratil u obce Tyszowice v Lublinském vojvodství na východě země a dostal se zhruba 25 kilometrů do polského vnitrozemí. Incident se stal ráno zhruba v 7:45.

Po objektu teď pátrají vrtulníky, vojska územní obrany a vojenská policie. Zatím není jasné, zda se objet v Polsku zřítil, nebo zda polský vzdušný prostor opustil.

„Během rozsáhlého pondělního ruského útoku na území Ukrajiny pravděpodobně vletěl objekt na teritorium Polska,“ uvedl na tiskovém brífinku operační velitel polských ozbrojených sil generál Maciej Klisz.

„Vzhledem k atmosférickým podmínkám jsem nemohl vydat povel k sestřelení, protože nebyly splněny postupy, to znamená takzvané vizuální potvrzení zničení objektu. Objekt zmizel z radarů a vizuálně ho nepotvrdila ani spojenecká letadla, ani polská letadla či vrtulníky,“ dodal generál Klisz.

Už ráno polské velitelství informovalo, že kvůli úderům na západě Ukrajiny vzlétly polské a spojenecké bojové letouny. „Od brzkých ranních hodin sledujeme intenzivní aktivitu ruského letectva (…) související s útoky na objekty ležící mimo jiné na západě Ukrajiny,“ uvedla armáda na síti X.

„Preventivní“ starty polských a spojeneckých letounů jsou v poslední době v případě silných ruských vzdušných útoků na Ukrajině zavedenou praxí.

Polsko má zkušenost už s několika podobnými incidenty. Na konci roku 2022 na obci Przewodów dopadla zřejmě ukrajinská zbloudilá obraná raketa, která v areálu zemědělského podniku zabila dva Poláky. I tehdy to souviselo s masivním ruským bombardováním.

Reportáž o polské bezpečnosti

„Donald Tusk je zrádce, co by nechal polovinu Polska napospas Rusům,“ hlásí před volbami polská vládnoucí strana PiS. V kampani využila i tajný obranný plán, sama přitom čelí zdrcující kritice, že bezpečnost země zajistit nedokáže. Přinášíme reportáž z Polska o tématu bezpečnosti země.

Politickou aférou a debatou o bezpečnosti pak skončil náhodný nález ruské rakety na jaře 2023. Náhodný nálezce našel v lese nedaleko města Bydhošť trosky rakety, která se v prosinci 2022 dostala při ruském náletu na Ukrajinu až 400 kilometrů do polského vnitrozemí.

Radary ji zaznamenaly, ale při špatné viditelnosti se ztratila polským stíhačkám z dohledu a pátrání se pak po krátké době odvolalo. Věc se dostala na veřejnost až s nálezem rakety.

Loni 29. prosince vletěla nad polské území ruská raketa. Zůstala tam tři minuty a pak vzdušný prostor opustila. Letos v březnu pak nad východním Polskem přeletěla manévrující ruská raketa, která se po zhruba 40 vteřinách vrátila nad území Ukrajiny.

Související témata:

Doporučované