Hlavní obsah

Poslanecký klub Ficova koaličního partnera se rozpadá

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Poslanec slovenského parlamentu za SNS Rudolf Huliak (uprostřed) na pražském Václavském náměstí na mítinku před volbami do Evropského parlamentu.

Skupina poslanců odchází z klubu nacionalistické Slovenské národní strany Andreje Danka. Jde o nejmenší subjekt ve vládní koalici Roberta Fica tvořené ještě stranami Směr a Hlas.

Článek

Trojice slovenských poslanců zvolených do parlamentu za Slovenskou národní stranu (SNS) bude působit jako nezávislá. Tiskopis o vystoupení Rudolfa Huliaka, Ivana Ševčíka a Pavla Luptáka z klubu SNS skupina v úterý předala v podatelně Národní rady SR, informoval server Aktuality.sk.

Konflikt v poslaneckém klubu nejmenší strany vládní koalice premiéra Roberta Fica trvá už několik týdnů. Skupina poslanců, která patří k menšímu politickému subjektu Národní koalice, se posledního půl roku snažila dohodnout s předsedou SNS Andrejem Dankem na včlenění do struktur SNS. Rudolf Huliak se chtěl stát členem předsednictva strany.

Huliak spolu s Ivanem Ševčíkem a Pavlem Luptákem deklarují, že budou nadále hlasovat pro vládní program.

Ficova koalice disponuje ve 150členné Národní radě 79 poslanci. Bez trojice jí tak zůstane nejtěsnější možná většina nutná k přijetí zákonů. Při hlasování by tedy koalice musela být jednotná. Komplikací by mohly být i pracovní cesty nebo obyčejné zdržení se hlasování, a to ve chvíli, kdy kabinetu zbývají ještě tři roky do konce řádného mandátu.

Koalice má přitom už teď potíže se na některých bodech shodnout. Od zvolení prezidenta Petera Pellegriniho se například pře o jméno nového předsedy parlamentu, a ústavně důležitá pozice proto zůstává neobsazená.

Rozhodnutí skupiny okolo Huliaka znamená potíže i pro SNS, která nebude mít dost poslanců k udržení poslaneckého klubu. Strana ale nevylučuje, že koaliční partnery požádá o změnu pravidel.

Strana Andreje Danka doplácí na to, že před loňskými volbami ve snaze překročit pětiprocentní klauzuli nutnou pro vstup do parlamentu umožnila na kandidátku vstup i nestraníkům. V počátku volebního období tak byl členem SNS jen jeden z jejích poslanců.

Podrobně o sporech uvnitř SNS:

Související témata:
Rudolf Huliak

Doporučované