Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Polsko postaví opevnění na celé východní hranici

Foto: Kancelář polského premiéra/X.com

Na hranici mezi Polskem a Běloruskem vyrostl již v létě 2022 plot se sledovacím systémem. Snímek polského premiéra Donalda Tuska z návštěvy hranice.

Plán oznámil premiér Donald Tusk při sobotní návštěvě hranice. Polsko tvrdí, že Bělorusko na hranici organizovaně přivádí migranty. Obává se také rizik spojených s ruskou agresí na Ukrajině.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Polsko vybuduje moderní opevnění na východní hranici. Chce tak čelit migračnímu tlaku, který podle něj organizovaně vytváří Minsk. Při návštěvě polské východní hranice to v sobotu podle agentury DPA prohlásil premiér Donald Tusk.

Podle polské stanice TVN 24 zmínil i „narůstající ohrožení vyplývající z ruské agrese na Ukrajině a nejisté geopolitické situace“.

„Zahájili jsme intenzivní práce na moderním opevnění, které bude vybudováno podél celé východní hranice Polska,“ řekl Tusk pohraničníkům a vojákům v obci Karakule u hranic s Běloruskem.

DPA připomíná, že Polsko už v létě 2022 části své 418 kilometrů dlouhé hranice s Běloruskem zabezpečilo 5,5 metru vysokým plotem s elektronickým sledovacím systémem. V týdnu polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz uvedl, že Varšava na hranici chystá také výstavbu bunkrů a zákopů.

Vztahy mezi Polskem a autoritářským Běloruskem jsou již delší dobu napjaté, a to jak kvůli podpoře Minsku ruské agresi na Ukrajině, tak kvůli otázce migrace. Polsko tvrdí, že Bělorusko organizovaně přivádí migranty z krizových regionů k jeho hranici, která je zároveň vnější hranicí Evropské unie.

Související témata:

Doporučované