Hlavní obsah

Polsko omezuje pohyb ruských diplomatů v zemi, na stole je český návrh

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.

Polsko se rozhodlo zakročit proti ruské hybridní hrozbě. Tamní ministr zahraničí řekl, že ruští diplomaté v zemi se budou moci odteď pohybovat pouze v regionu hlavního města, zaměstnanci konzulátů jen ve vojvodství, kde působí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Polsko zavede omezení na pohyb ruských diplomatů v zemi. Na pondělní tiskové konferenci po zasedání ministrů zahraničí Evropské unie to oznámil šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski.

Jeho slov si okamžitě povšimla ruská média, která o chystaných omezeních informovala. Ruské velvyslanectví ve Varšavě ovšem záležitost dosud nekomentovalo, píše agentura Reuters.

Sikorski v pondělí vzkázal, že se rozhodl přijmout rozhodnutí v souvislosti se zapojením Ruska do hybridní války proti Evropské unii a Polsku.

„Jedná se o vnitrostátní rozhodnutí, ale máme důkazy, že se ruský stát podílí na schvalování sabotáží i v naší zemi. Doufáme, že to Ruská federace bude brát jako velmi vážné varování,“ řekl polský ministr zahraničí novinářům s tím, že doufá, že další země budou následovat jejich příklad.

Dodal, že ruské velvyslanectví brzy obdrží nótu o této věci. Upřesnil přitom, že opatření na omezení pohybu se budou týkat jak ruského velvyslanectví v Polsku, tak tamních konzulátů.

Obavy z ruského zapojení do požáru ve Varšavě

Podle šéfa polské vlády Donalda Tuska je pravděpodobné, že se ruské tajné služby nějak podílely na nedávném požáru ve Varšavě. Premiér rovněž upozorňuje, že se Rusko pokusí vyvinout tlak na polské hranice.

Ruští diplomaté se podle něj budou moci pohybovat pouze v regionu hlavního města. Zaměstnanci konzulátů se mezitím budou moci působit pouze v rámci vojvodství, kam spadá jejich úřad. Na ruského velvyslance Sergeje Andrejeva se omezení vztahovat nebudou.

Jak přesně bude omezení pohybu vypadat v praxi a jak jej budou polské úřady vymáhat, Sikorski neupřesnil.

Stopka pro „asymetrickou výsost pro Rusko“

Český ministr zahraničí Jan Lipavský nedávno na unijní úrovni otevřel debatu o omezení pohybu ruských diplomatů v rámci schengenského prostoru.

„Neomezený pohyb ruských diplomatů, z nichž řada jsou špioni pod diplomatickým krytím, je bezpečnostním rizikem pro celou Evropu. Budu dál pracovat na tom, aby se nám podařilo partnery v EU přesvědčit tuto asymetrickou výsost pro Rusko stopnout,“ uvedl Lipavský pro Seznam Zprávy.

Jak vysvětlil v nedávném rozhovoru pro iRozhlas, je podle něj problematické, že ruský diplomat, který získá akreditaci v jedné z evropských zemí, automaticky získá i schengenské vízum do celé Unie.

O omezení v posledních měsících jedná Lipavský se svými evropskými protějšky. Má totiž za to, že pokud omezení nezavede celá EU, nebude to mít kýžený dopad.

Doporučované