Hlavní obsah

Polská Vratislav očekává rekordní srážky. Ruší akce a rozdává pytle s pískem

Foto: pixabay.com

Ve Vratislavi má během víkendu spadnout až 380 milimetrů srážek. Ilustrační foto.

Město na jihu Polska se připravuje na nejintenzivnější srážky od roku 1997, kdy zažilo ničivé povodně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Extrémní srážky, které na nadcházející dny předpovídají meteorologové, nevyvolávají špatné vzpomínky jen v Česku.

Na velkou vodu se připravují i v sousedním Polsku, kde úřady vydaly varování pro jihozápadní a centrální oblasti.

Na jihu má podle předpovědí jen během pátku spadnout mezi 50 až 80 milimetry srážek, v horských oblastech pak až 100 milimetrů na metr čtvereční.

Úřady Poláky nabádají, aby se nepřibližovali k rozvodněným řekám. V případě povodní jim radí, aby dbali pokynů úřadů, sledovali aktuální informace, nabili si mobilní telefony, a když bude třeba, přemístili cenné předměty do vyšších pater.

380 litrů

Vážná situace se očekává zejména ve Vratislavi (Wroclawi), kde by mohly podle předpovědí srážky přesáhnout úroveň z roku 1997, kdy město zažilo ničivé povodně.

„Očekávané srážky jsou pro Vratislav absolutně rekordní,“ napsal na platformě X starosta Jacek Sutryk. „IMGW (meteorologická kancelář) předpovídá až 380 litrů deště na metr čtvereční,“ dodal.

Hydrolog Marcin Wdowikowski z Fakulty životního prostředí Technické univerzity ve Vratislavi serveru Wroclaw řekl, že tolik srážek někdy ve městě spadne za celý rok. „Samozřejmě mluvíme o těch horších, suchých letech. Každopádně 380 litrů na metr čtvereční je skutečně hodně, i když jde o součet srážek za několik dní.“

Mapa povodní

Tlaková níže Boris přinese vydatné srážky v příštích hodinách a dnech nejen do Česka, výstrahy během čtvrtka postupně vyhlásili meteorologové ze všech sousedních států.

Starosta preventivně zrušil všechny akce, které se měly ve městě konat, svolal speciální krizovou skupinu a záchranné složky uvedl do zvýšené pohotovosti. Zveřejnil také manuál, který má lidem pomoci se na povodně připravit.

Úřady obyvatelům rozdávají pytle s pískem. Správa a údržba silnic informovala, že čistí dešťové vpusti do kanalizace.

Varování v Polsku

Nejvyšší stupeň varování před silným deštěm (a zároveň i povodněmi) ve čtvrtek meteorologové vyhlásili v Opolském, Dolnoslezském, Slezském a Malopolském vojvodství. Silný déšť (druhý nejvyšší stupeň varování) dále meteorologové čekají i v řadě okresů ve Velkopolském a Lodžském vojvodství.

Podobně se na povodně chystá i polské město Ostrov Velkopolský. Tamní úřady zřídily krizový štáb a místním obyvatelů už rozdaly přes pět tisíc pytlů s pískem, informovala ve čtvrtek stanice Polskie radio s tím, že pro další pytle si lidé přicházeli do pozdních hodin.

Záchranné služby jsou v pohotovosti také v Kladské kotlině v Dolnoslezském vojvodství na jihu Polska.

Starosta Kladska Michal Piszko uvedl, že v současné době je situace pod kontrolou. „Sledujeme především hladinu řeky. Doufám, že až začne pršet, budou retenční nádrže na kladské Nise plnit svou funkci. Jediné, čeho se musíme obávat, je množství předpovídaných srážek,“ dodal.

Boj s časem v Drážďanech

Napjatá situace panuje také v německých Drážďanech, kde se zřítila část mostu přes řeku Labe. Ta se má vlivem nepřetržitých srážek podle předpovědí v neděli rozvodnit. Záchranné složky proto nyní závodí s časem: trosky chtějí odstranit dřív, než je smete velká voda.

Sasko, kde Drážďany leží, se připravuje také na silné srážky ve východních oblastech. Varování před povodněmi byla vydána i pro nedaleké řeky Spree a Lausitzer Neiße.

Reportáž z Drážďan

Drážďany se snaží před očekávanou velkou vodou zajistit zbylé části zříceného mostu. „Jsem docela nervózní, jsem kousek od Drážďan u městečka na Labi a živě si pamatujeme povodně z roku 2002,“ říká Thorsten.

Městská rada varovala, že v oblasti by se vlivem srážek, které se očekávají v Česku, mohly vyskytnout menší povodně. Hladina vody v Drážďanech by měla v polovině příštího týdne vzrůst o pět až osm metrů, tvrdí předpovědi. Hráze na české straně hranice budou preventivně mírně upuštěny.

Sasko se ve středu obrátilo na českou stranu prostřednictvím Mezinárodní komise pro ochranu Labe s žádostí, zda by bylo možné snížit průtok na řece Labi. Česká vláda vzkázala, že jeho žádosti vyhovět nemůže (psali jsme zde).

„Věřím, že i saští kolegové pochopí, že most, který fakticky spadl, teď nemůže mít přednost a prioritu před ochranou majetků a životů občanů ČR, ale právě taky Německa,“ dodal politik,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL.

Související témata:
Město Vratislav

Doporučované