Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Z verze osamělého vlka je najednou spiknutí. Detaily o atentátu šíří Ficovi ministři

Foto: Repro Úrad vlády SR

Nedělní tisková konference o bezpečnostní situaci na Slovensku po atentátu na premiéra Roberta Fica.

O vyšetřování atentátu na slovenského premiéra neinformují týmy policie a prokuratury, ale sami vládní politici. Ministři pachatele Juraje C. nejdříve označili za osamělého vlka, teď mluví o teorii organizované skupiny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sám slovenský policejní prezident Ľubomír Solák byl na informace o atentátu na premiéra Roberta Fica minulý týden skoupý.

Hned den po útoku, na čtvrteční tiskové konferenci, totiž policejní mluvčí oznámila, že generální prokuratura vydala na případ informační embargo. Solák proto mluvil „jen“ o výhrůžkách adresovaných politikům a o nedávných bombových hrozbách ve školách.

„Já bych se držel dohody s generální prokuraturou, která nás žádala o to, abychom o dané věci nekomunikovali. Otázky směřujte na generální prokuraturu,“ doplnil Soláka jeho zástupce Ivan Hapšták.

Detaily z případu se ovšem navzdory embargu objevují. Informování o podrobnostech si totiž místo institucí, jako je policie či prokuratura, a jejich profesionálních týmů osvojili vládní politici, konkrétně ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok a ministr obrany Robert Kaliňák.

Zatímco ještě den po atentátu ministr vnitra tvrdil, že byl střelec Juraj C. „osamělý vlk“, v neděli už mluvil o jiné teorii z vyšetřování.

Pochyby o policejním postupu

Na podrobnosti o atentátu na premiéra Roberta Fica platí informační embargo, navzdory tomu došlo hned po střelbě k několika únikům. Vyvolávají otazníky o postupu policie.

Na hodinové tiskové konferenci politik strany Hlas naznačil, že atentátník mohl mít komplice nebo mohl být součástí větší skupiny. Podle ministra vnitra to naznačuje fakt, že dvě hodiny po atentátu na premiéra někdo vymazal historii na facebookovém profilu střelce.

„Ale nebyla vymazána jím a zřejmě ani manželkou,“ řekl na nedělní tiskové konferenci Šutaj Eštok.

Pachatel byl totiž v tom čase už zadržený – ačkoli už z policejní stanice uniklo krátké video, na kterém za nejasného kontextu hovoří o svých údajných motivech.

Manželka seniora Juraje C. podle Šutaje Eštoka není natolik technicky zdatná, aby historii vymazala.

Se Šutajem Eštokem byl na tiskové konferenci také vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák ze strany Směr. Konference se účastnil i trestně stíhaný poslanec Směru Tibor Gašpar a jeho syn Pavol Gašpar, který de facto vede tajnou službu SIS. Za nimi stál i policejní prezident Solák, který se vyjádřil jen pár větami na samotném konci hodinové konference.

Pochybení ochranky

Ochranka slovenského premiéra Roberta Fica nedokázala zabránit atentátu. Na vině byly podle oslovených expertů zejména tři velké chyby, kterých se strážci dopustili před útokem, ale i během něj.

Vicepremiér Kaliňák na konferenci dodal, že atentátník nejspíš komunikoval o útoku s někým ze svého okruhu.

Ze zpravodajských informací vyplynulo, že útočník, který na premiéra střílel v Handlové, byl v minulosti i na výjezdních zasedáních v Dolné Krupé a předtím také v Trnavě a Galantě. „Asi čekal na příležitost,“ řekl Kaliňák.

Výjezdní zasedání Ficova kabinetu v Galantě se konalo 27. března, tedy mezi prvním a druhým kolem slovenských prezidentských voleb.

Útočníka Juraje C. poslal v sobotu soud do vazby. Střelci, kterým je podle slovenských médií 71letý spisovatel a aktivista z Levic, za pokus o vraždu hrozí 25 let vězení nebo doživotí.

Doporučované