Hlavní obsah

Orbánův europoslanec byl násilný vůči ženě, na mandát rezignuje

Foto: Facebookový profil Győrffyho Balázse

Čerstvý europoslanec Balázs Győrffy doposud seděl ve frakci Patrioti pro Evropu.

„Po tom, co jsem udělal, nemám ve veřejném životě co dělat. Proto rezignuji na všechny své veřejné funkce a opustím i stranu Fidesz,“ napsal na facebooku Balázs Győrffy, který doposud seděl ve frakci Patrioti pro Evropu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Balázs Győrffy, poslanec Evropského parlamentu za stranu Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána, v pátek prohlásil, že ze své bruselské funkce odstoupí. Učinil tak poté, co se pod vlivem alkoholu dopustil násilí na ženě.

„Včera večer jsem se v opilosti dostal do sporu s jednou dámou, který k mé velké lítosti přerostl v násilí. To, co jsem udělal, bylo nepřípustné a neomluvitelné,“ napsal Győrffy v příspěvku na facebooku.

Podle maďarského bulvárního deníku Blikk byl europoslanec na večírku v klubu v centru Budapešti a křičel na ženu, což se zvrhlo ve skupinovou bitku s jejími společníky. Na místo byla přivolána policie.

„I když si bohužel nepamatuji, co se stalo, to, co jsem udělal, bylo nepřijatelné,“ vysvětluje politik, který doposud seděl v jedné frakci s českými europoslanci zvolenými za hnutí ANO a koalici Přísaha a Motoristé. „Po tom, co jsem udělal, nemám ve veřejném životě co dělat. Proto rezignuji na všechny své veřejné funkce a opustím i stranu Fidesz. To je to nejmenší, co mohu v této situaci udělat.“

Győrffy byl do Evropského parlamentu zvolen teprve v letošních volbách, a europoslancem je tak teprve několik týdnů. Dříve byl 14 let poslancem maďarského parlamentu. Při oznámení rezignace se omluvil oběti, rodině i svým příznivcům. „Kromě veřejné odpovědnosti za své činy samozřejmě přijmu i případné právní důsledky,“ dodal.

Doporučované