Hlavní obsah

Polská obří nádrž začala prosakovat. „Chci zprávu v lidském jazyce,“ zlobil se Tusk

Foto: X/Wody Polskie

Retenční nádrž Dolní Ratiboř na řece Odře v Polsku během pondělí. V úterý ráno byla plná ze 78 procent.

Na obří retenční nádrži, která má chránit před povodňovou katastrofou polské město Vratislav, zaznamenali správci netěsnosti. Prognózy dalšího vývoje na Odře se liší.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Obří suchý poldr Dolní Ratiboř na řece Odře nedaleko hranic s Českem se dál plní vodou. Podle dat z úterního rána zadržel už 144 milionů metrů krychlových povodňové vody a zaplnil se ze 78 procent.

Během noci na úterý byla ovšem zaznamenána netěsnost na sypané hrázi, informovala na ranním zasedání krizového štábu ve Vratislavi (Wrocław) ředitelka státního podniku Polské vody Joanna Kopczyńska.

Na místě v noci pomáhala armáda, prosakující místo vojáci a hasiči utěsnili geotextilií a 26 obřími vaky s pískem. Od Kopczyńské padlo ujištění, že je teď nádrž bezpečná a že vypouštěcí mechanismus poldru funguje.

Přítok z řeky Odry se navíc snížil. Jiná netěsnost se nenašla.

Polsko bojuje se záplavami.Video: twitter/mmakowski96, twitter/Lifemonitor1

Celý poldr Dolní Ratiboř je teď středem zájmu, právě on totiž sehrává jednu z klíčových rolí při letošních povodních. Zadržuje povodňovou vlnu na Odře, „zplošťuje ji“, zpomaluje a tím dává šanci na obranu Vratislavi a dalších měst. Do těch však míří povodňové vlny z dalších toků.

Během pondělního večera sítě obletělo video zachycují mobilizaci lidí níž po tocích rozvodněných řek. Lidé plnili pytle s pískem hromadně například v ohroženém městě Olawa.

Právě kolem Vratislavi, která má téměř 700 tisíc obyvatel, je však situace dál nejasná. Scénáře a prognózy se rozcházejí. Upozornil na to na úterním krizovém štábu i premiér Donald Tusk. Jeho průběh se vysílal živě.

„Chtěl bych, abychom si vyjasnili všechno, co se děje. V současnosti máme ohledně ohrožení Vratislavi protichůdné zprávy od meteorologického institutu IMGW a hydrologů,“ upozornil Tusk.

„Je teď velmi urgentní, zvlášť několik hodin před příchodem vlny, abychom měli zprávy, které se nevyvracejí. Těžko se můžeme spoléhat na radikálně protichůdné prognózy a odhady,“ stěžoval si předseda vlády. Na zasedání krizového štábu, které začalo ve Vratislavi v sedm ráno, byli i ministři vnitra, obrany a infrastruktury.

Foto: X/MSWiA_GOV_PL

Ministři a premiér Donald Tusk na úterním jednání krizového štábu ve Vratislavi.

Od hydrologa na jednání premiér opakovaně žádal zprávu „v lidském jazyce“. „Pokud jde o Vratislav, stav vody je 650 centimetrů, což se teď zdá být dost bezpečnou variantou. Samozřejmě ale existuje velké riziko, že se (protipovodňová) infrastruktura časem unaví.

Podle aktuálních prognóz by se měla velká voda dostat k městu během středy, protékat by měla až do pátku, na který se momentálně předpokládá kulminace. To oproti předchozím scénářům znamená posun o dva dny.

Na štábu se řešila i situace, kdy polostátní energetický podnik Tauron náhle vypustil vodu ze své nádrže Lubachów, ale informace se k nikomu nedostala. Z ničeho nic se tak naplnila nádrž Mietkow, jejíž sypaná hráz začala prosakovat.

Povodně silně zasáhly okresy v jihozápadním Polsku u hranic s Českem. Velké škody jsou hlavně na Kladsku na toku Kladské Nisy. Z města přišly zprávy o prvním rabování, na sítích jsou záběry z pokusu o vyrabování poškozené čerpací stanice.

Situace se v pondělí dramatizovala v už zaplaveném městě Nisa, kde hrozilo protržení protipovodňového valu. Vodohospodářům se později na kaskádě nádrží nad městem podařilo, navzdory jedné prasklé hrázi, snížit průtok řeky u města, což umožnilo provizorní opravu hráze.

Doporučované