Hlavní obsah

Německá policie znovu prohledávala byty politika AfD Bystroně

Foto: Profimedia.cz

Poslanec německé AfD Petr Bystroň na snímku z 6. června.

Mnichovské státní zastupitelství potvrdilo, že byly prohledány objekty v Berlíně k „zajištění dalších důkazů“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už podruhé během několika týdnů provedla německá policie domovní prohlídky u bavorsko-českého politika Petra Bystroně, který je podezřelý z korupce a praní špinavých peněz v souvislosti s údajnou spoluprací s ruskými propagandisty. Informovaly o tom zpravodajské servery deníku Süddeutsche Zeitung nebo týdeníku Der Spiegel.

Bystroň je nyní poslancem německého parlamentu za pravicově populistickou Alternativu pro Německo (AfD). O víkendu byl však zvolen do Evropského parlamentu. To znamená, že brzy získá imunitu europoslance, což by značně zkomplikovalo jeho vyšetřování.

Německý Spolkový sněm už jednou imunitu Bystroňovi zrušil a nyní ho zbavil poslanecké ochrany znovu.

Mnichovské státní zastupitelství potvrdilo, že „v rámci vyšetřování proti poslanci Spolkového sněmu“ byly ve čtvrtek prohledány objekty v Berlíně k „zajištění dalších důkazů“. Policie prohledala i byty třetích osob, „které nebyly obviněny“. Podle informací pro Süddeutsche Zeitung se tím myslí Bystroň a jeho okolí.

V Česku narozený politik podle zpráv médií úzce spolupracoval s proruským serverem Voice of Europe. Na rozkrytí případu se významně podílela i česká Bezpečnostní informační služba (BIS).

Podle serveru Die Zeit Bystroň plánoval, jak rozšířit vliv serveru v Evropě a s jeho provozovatelem diskutoval o tom, co na něm má být zveřejněno. Navíc podle médií existuje i nahrávka, která Bystroně zachycuje při přebírání 20 000 eur od ruského propagandisty Arťoma Marčevského. Bystroň všechna obvinění popírá.

Doporučované