Hlavní obsah

Zadržený Syřan se přiznal k útokům nožem v německém Solingenu

Foto: mattomedia KG, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

aktualizováno •

Při oslavách výročí založení Solingenu útočník v davu lidí nožem zabil tři lidi a dalších osm zranil.

Článek

Muž, kterého německá policie zadržela kvůli podezření, že v pátek v Solingenu útočil na lidi nožem, se k činu přiznal. Ráno to oznámily německé úřady. Policie a státní zastupitelství v Düsseldorfu potvrdily dřívější informace médií, že jde o 26letého Syřana. Při oslavách výročí založení Solingenu útočník v davu zabil nožem tři lidi a dalších osm zranil.

O zadržení podezřelého informoval v sobotu pozdě večer ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Herbert Reul. Řekl, že policie dopadla „toho pravého podezřelého“.

Tento muž podle internetového portálu týdeníku Der Spiegel přišel koncem roku 2022 do Německa a požádal tam o azyl. Německé úřady zatím neměly informace, že by šlo o islamistického extremistu.

Už v sobotu ráno v rukou policie skončil 15letý chlapec, který je podezřelý, že o plánovaném útoku věděl, ale neinformoval o něm úřady. Útočníkem však nebyl.

K odpovědnosti za tento čin se přihlásila teroristická organizace Islámský stát, důkazy k tomu však neposkytla.

Útok se odehrál v pátek večer v Solingenu, který má asi 160 000 obyvatel a proslul výrobou nožů. Čtyři zranění jsou ve vážném stavu. Město právě slaví 650 let od svého založení. Další část akce nazvané Oslavy různorodosti o tomto víkendu úřady zrušily.

Doporučované