Hlavní obsah

Markíza propustila moderátora Kovačiče, který ji ve vysílání obvinil z cenzury

Foto: Instagram Michala Kovačiče

Slovenský moderátor Michal Kovačič na snímku, kterým doprovodil oznámení o obdržené výpovědi.

Kovačiče po jeho stažení z obrazovky podpořili kolegové a vyhlásili stávkovou pohotovost. Markíza mu nakonec dala výpověď.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slovenský moderátor Michal Kovačič dostal výpověď z televize Markíza. V pátek to oznámil na sociální síti Instagram. Novinář tvrdí, že ho vedení propustilo bez souhlasu odborů, což podle něj znamená porušení zákona. „Bránit se vůči tomu lze, bohužel, už jen soudní cestou,“ dodal.

Markíza v květnu přerušila vysílání politického diskuzního pořadu Na telo poté, co Kovačič jako jeho moderátor v posledním vydání obvinil vedení stanice z cenzury. Za jeho slova se později postavila více než stovka kolegů a vyhlásila stávkovou pohotovost.

„Slovensko nyní prožívá boj o orbanizaci našich televizí. Na veřejnosti se debatuje o budoucnosti RTVS (Rozhlas a televize Slovenska, pozn. red.), tento boj se ale ve skutečnosti odehrává všude. Děje se ale potichu a plíživě,“ prohlásil Kovačič ve vysílání s odkazem na přístup k médiím v Maďarsku, kde vládne premiér Viktor Orbán. Varoval před ohrožením slovenské demokracie.

Část zaměstnanců stanice v reakci na stažení Kovačiče z obrazovky požadovala jeho návrat a garance nezávislosti vysílání. Markíza to odmítla s tím, že signatáři výzvy nepochopili, jak vážného prohřešku se moderátor dopustil.

„Zneužití živého vysílání zaměstnancem televize, který dostal od vysílatele důvěru, je nejhrubším porušením povinností, jakých se může dopustit,“ uvedla v květnu Markíza a slíbila, že bude pracovat na změně formátu pořadu.

Doporučované