Hlavní obsah

Labe v Drážďanech kulminovalo, k běžnému průtoku se vrátí na konci září

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Velká voda v Drážďanech vyvolávala obavy i kvůli nedávno zřícenému mostu přes Labe, situace okolo něj je ale stabilizovaná, snímek ze 13. září.

Na záplavovou vlnu se nyní připravují hlavně v Braniborsku, kam z Česka a Polska přitéká řeka Odra.

Článek

Hladina Labe v Drážďanech ve čtvrtek kulminovala a v následujících dnech už bude jen klesat. Pod třetí povodňový stupeň by se měla dostat v noci na pátek, vyplývá z dopoledních informací saského zemského povodňového centra.

Labe v Drážďanech nakonec vrcholu dosáhlo na 6,1 metru, na kterém se udrželo deset hodin. Dnes po 9:00 začala hladina pomalu klesat. Ještě ráno povodňové centrum přitom počítalo s tím, že bude Labe v saské metropoli kulminovat až dnes odpoledne. Běžně je Labe v Drážďanech na 1,5 až dvou metrech. Hladina řeky klesá i v Schöně u českých hranic, kde se zastavila na 6,63 metru. Běžný je tu stav zhruba 1,6 metru.

Saské úřady ale upozorňují, že hladina bude klesat jen velmi pomalu a na běžný stav by se mohla dostat až na konci září. Důvodem je upouštění vody z vltavské kaskády v Česku. V Drážďanech se nyní čeká snížení stupně povodňového nebezpečí z třetího na druhý v noci na pátek.

Kromě Labe nyní na žádné jiné řece v Sasku povodňové nebezpečí nepanuje. Pod hranici prvního povodňového stupně se vrátila Lužická Nisa i Černý Halštrov (Schwarze Elster). Voda oproti původním obavám v Sasku ani Bavorsku nakonec nezpůsobila na rozdíl od Česka, Rakouska a Polska žádné výraznější škody.

S obavami nyní lidé na východě Německa hledí především na Odru, která přivádí vodu z Česka a Polska a tvoří část německo-polské hranice. Na zvýšenou hladinu se připravují ve Frankfurtu nad Odrou, Eisenhüttenstadtu či vesničce Ratzdorf, která leží na soutoku Odry a Lužické Nisy a která patřila k silně poškozeným při povodních už v roce 1997.

Podle prognóz zde Odra dosáhne v příštích dnech nejvyššího, tedy čtvrtého povodňového stupně. Braniborsko se kromě povodní na Odře připravuje také na zemské volby, které spolkovou zemi čekají už v neděli.

Doporučované