Hlavní obsah

Naštvaní vládní poslanci podkopávají jednotu Ficovy vlády

Foto: Jozef Jakubčo/SME, Profimedia.cz

Skupina poslanců okolo Rudolfa Huliaka (na snímku) se chce emancipovat od Slovenské národní strany Andreje Danka.

„Zrada vždy bolí,“ komentoval šéf nacionalistů Andrej Danko emancipační snahy části poslanců zvolených za jeho SNS. Doplácí na rozhodnutí prosadit na kandidátku nestraníky. Bez nich by ale možná v parlamentu neseděl ani on.

Článek

/Od naší spolupracovnice na Slovensku/

Nejmenší strana slovenské vládní koalice má problém. Část poslaneckého klubu nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) chce vystupovat pod vlastní značkou, přicházet s vlastními zákony a v příštích volbách kandidovat samostatně.

Podporu vládě nadále deklarují, ale předsedovi SNS Andreji Dankovi vzkazují, že konflikt bude pokračovat. „Není to uzavřená situace, určitě se to bude vyhrocovat, protože jakmile by naši tři poslanci odešli, klub SNS by přestal existovat, to je potřeba si uvědomit.“

Pokud by SNS přišla o poslanecký klub, koalice Roberta Fica by už nedokázala odhlasovat změnu programu parlamentní schůze, protože k tomu jsou potřeba hlasy tří poslaneckých klubů. Změna programu by tedy prošla pouze s podporou opozice, s níž Ficova většina nemůže počítat.

Vládní strany mají dnes většinu 79 ze 150 poslanců, pokud by tři nespokojení poslanci SNS odešli, koalici by zastupovalo pouze 76 poslanců Směru, Hlasu a zbytku SNS. To znamená nejtěsnější většina nutná k přijetí zákonů. Při hlasování by tedy koalice musela být jednotná. Komplikací by mohly být i pracovní cesty nebo obyčejné zdržení se hlasování, a to ve chvíli, kdy kabinetu zbývají ještě tři roky do konce řádného mandátu.

Vládní strany se už teď neshodnou na všem, čím se v parlamentu zabývají. Už půl roku nedokážou najít ani společného kandidáta na funkci předsedy parlamentu uvolněnou po zvolení Petera Pellegriniho prezidentem, a tak je křeslo prázdné.

Tři poslanci strany Hlas se také bez předchozího varování zdrželi hlasování o odvolání lídra opoziční strany Progresivní Slovensko Michala Šimečky z funkce místopředsedy parlamentu.

Co se děje v SNS

Na začátku října poslanci SNS Rudolf Huliak, Ivan Ševčík a Pavel Ľupták svolali tiskovou konferenci a požadovali změnu názvu poslaneckého klubu Slovenské národní strany na SNS – Národní koalice, nezávislí kandidáti.

Národní koalice je jednou z frakcí, které kandidovaly do parlamentních voleb na kandidátce Slovenské národní strany. Na svých webových stránkách ještě v loňském roce uváděla, že jedním z jejích cílů je vystoupení z NATO, její předseda Rudolf Huliak nedávno označil queer opoziční poslankyni Lucii Plavákovou za čubu.

Předseda SNS před loňskými parlamentními volbami poskytl místa na kandidátní listině osobnostem slovenské dezinformační scény, obdivovatelům Ruska nebo lidem, kteří zpochybňovali očkování. Zaměřil se na lidi, kteří mají velkou pozornost na sociálních sítích a dezinformačních kanálech a pomohli by tak SNS překonat pětiprocentní práh nutný pro vstup do Národní rady.

Kromě Národní koalice v SNS působí i mimoparlamentní strany Slovenský patriot č Život a zastoupení tam má i strana Vlast, která je momentálně v likvidaci.

Zatímco pro veřejnost byl Huliakův postoj novinkou, tento týden vyšlo najevo, že uvnitř strany to vřelo už několik měsíců. Poslanečtí kolegové nespokojených politiků se je snažili od vystoupení odradit.

„Komunikace v klubu proběhla dopoledne, ještě před tiskovou konferencí. Čekal jsem, že se (jeho rozhodnutí) změní, protože ho (Rudolfa Huliaka, pozn. red.) přemlouvali,“ říká poslanec SNS Adam Lučanský. „Bublalo to už dlouho. Už dva týdny předtím říkal, že jsou tam ambice, které se nenaplnily,“ dodává Lučanský.

Co se na Slovensku stalo od voleb?

Vláda Roberta Fica stihla za jediný rok provést rozsáhlé změny v oblasti právního státu nebo kultury. Průzkumy ukazují, že jí to navzdory stížnostem opozice a protestům u voličů výrazně neuškodilo.

Hlavní aktéři konfliktu si poslední dva týdny přes média vyměňují ostrá slova, Andrej Danko dokonce vrátil dárek, který dostal od Rudolfa Huliaka k narozeninám, a vykázal ho z jednání koaliční rady, kde vládní strany probírají plány do budoucna.

„Zrada vždy bolí a já jsem dnes pocítil zradu Rudolfa Huliaka,“ řekl Andrej Danko a dodal, že požadavkům nevyhoví a poslanecký klub nepřejmenuje, „protože by to muselo schválit plénum a já se odmítám nechat vydírat od někoho, kdo není spokojený“.

K uspokojení Huliakovy skupiny podle Pavla Ľuptáka, jednoho z jejích členů, chyběl jeho souhlas k tomu, aby Národní koalice získala zastoupení v předsednictvu SNS. Jednání údajně trvala téměř půl roku.

„Logicky to vyústilo v to, co jsme udělali. Původně jsme si mysleli a vyjádřili vůli spojit se s SNS pod značkou SNS, abychom mohli působit v rámci SNS i v rámci předsednictva. Tam nemá přístup žádný nestraník. Protože to SNS po půlročním jednání odmítla, bylo jen otázkou času, kdy budeme chtít prosazovat jiné zájmy než pan Danko,“ řekl Ľupták pro server Aktuality.sk.

Danko nechce své poslance ve vedení strany

Předseda SNS však nechce vlivné osobnosti dezinformační scény do své strany pustit. Několik dní po loňských parlamentních volbách svolal sjezd SNS, který mu prodloužil mandát. Sjezd se konal za zavřenými dveřmi. Mezi hosty nebyli ani tehdy čerstvě zvolený poslanec Huliak, vládní zmocněnec pro vyšetřování pandemie Peter Kotlár nebo ministři zastupující SNS Martina Šimkovičová a Tomáš Taraba.

Podle bývalého místopředsedy SNS Antona Hrnka Andrej Danko svou pozici ve straně zabetonoval. „Vyhodil z ní všechny normální lidi, zůstali jen pochlebovači. Kromě toho udělal stanovy tak, že lidi, které má v předsednictvu, může prohlásit za sněm a ten mu může prodloužit mandát na sto let,“ kritizuje Hrnko.

Andrej Danko

Předseda SNS Andrej Danko je na Slovensku známý jako svérázný politik. Pro ostrá slova nejde daleko a nevyhýbají se mu ani aféry.

Peter Sokol, místopředseda Národní koalice, říká, že strana chce, aby Andrej Danko splatil svůj politický dluh. „Když se na to podíváte střízlivě, tak strana Život, která patřila panu Tarabovi (ministrovi životního prostředí, pozn. red.), de facto měla nějakých možná 40 členů, tak 20 z nich umístila ve strukturách státní správy, státu a podobně. Vždyť on je ministr, ti jeho dva Kuffovi jsou státní tajemníci. Pan Huliak byl na 11. místě a dostal jen šéfa ochrany přírody pana Kyseľa a mohl umístit jeho partneru. To se nedá srovnávat,“ vysvětluje Sokol.

Podporu hledají i v dalších koaličních klubech: „Oficiální podporu zatím nemáme. Jsme jen tři, ale to neznamená, že se mezi čtyřma očima nebavíme,“ dodává Pavel Ľupták.

Pokud neuspějí, klub SNS zatím neopustí. Nikdo je zatím ani nevyhazuje. „Lidské vztahy jsou narušené, ale ne tak, aby to ohrožovalo koalici,“ dodává poslanec SNS Roman Michelko.

V SNS je víc poslanců, kteří nepodporují Danka

Celý konflikt v SNS se navíc odehrává během několikaměsíčního sporu mezi předsedou SNS a Hlasem.

Andrej Danko již několik měsíců kritizuje kroky Hlasu a jeho kandidáty na předsedu parlamentu. Ti mu vzkazují, ať se věnuje své práci a tomu, zda se v příštích volbách ještě dostane do parlamentu.

Huliakova skupina v tomto sporu podporuje Hlas, i když Andrej Danko má o post šéfa Národní rady také zájem. Na jejich straně je i další poslanec za SNS Adam Lučanský. To pořád nestačí ani v případě, že kandidáta Hlasu podpoří všichni poslanci Ficova Směru. Podpora Andreje Danka je ale ještě nižší.

Doporučované